Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Víctor Sampedro.ángel gonzález

Rubèn Doll-Petit: "Moltes fortunes actuals són filles del franquisme"

El Museu Memorial de l'Exili, situat a la Jonquera, acull estos dies la mostra «Autoritzats per a eixir. L'èxode del 36»

O siga que tambe s'exiliaven els de dretes?

Fonamentalment perquè hi havia una situació de violencia... tot i que n'hi havia que ja tenien les maletes preparades durant la Republica, abans del cop d'estat.

Les dretes sempre són previsores, quan es tracta de diners.

Hi ha constància, per exemple, d'un blanenc que, des que es va instaurar la Republica, anava dipositant una quantitat de diners en un banc a l'estranger.

Podem dir que els d'un i l'altre bandol van ser tots victimes?

Estaria d'acord si parlem dels morts durant el conflicte i en la rereguarda. Però quan es parla de 'víctimes' se sol obviar el que va passar del 39 al 75. La memòria ha d'abastar també la dictadura. I tenir en compte les diferències.

Per exemple?

Tots els morts són víctimes d'una violència, però hi ha una diferència notable en la resposta a la violència, que es completament diferent en un i altre bandol. I això es relaciona amb el salvament de vides de la Generalitat, que actúa com a tal i facilita que marxen falangistes, burgesos benestants, empresaris de la dreta, etc.

En teoria eren els seus enemics, no?

Va ser un acte humanitari, o potser van vore que era més eficac ajudar a eixir esta gent que intentar controlar els carrers. Fora com fora, és un acte humanitari per part d'un govern, sense precedents en el segle XX.

I en canvi es un episodi forca desconegut.

Esta gent van tornar com a victoriosos, supose que no pertocava reconéixer que els havia salvat la Generalitat catalana. I un vegada acabada la dictadura, als protagonistes ja no els cal remoure el passat.

Hi havia a Catalunya mes franquisme del que ens pensem?

Nomes ha de veure que tots els carrecs en ajuntaments i diputacions eren catalans, i evidentment franquistes. Moltes fortunes catalanes actuals son filles del franquisme,

aixo no es pot obviar.

Però supose que les condicions d'estos exiliats no eren semblants a les dels que es van exiliar el 1939.

Nomes cal vore les fotos, com van vestits. I a l'estranger van trobar la solidaritat de classe. Saben que tornaran, no diré que estan de vacances, però sí esperant que acabe la guerra. S'ho poden permetre.

Eren uns exiliats com alguns de hui?

He, he, ja el veig vindre. Jo, per proximitat, els equipararia als russos blancs. Li agrada mes (riu)?

M'encanta, ben driblat. S'ha superat, la Guerra Civil?

De cap de les maneres. Pero si encara hi ha arxius que no es poden consultar! A banda, no s'han jutjat, ni tan sols posat sobre la taula, els noms dels responsables del cop d'estat i del franquisme, com s'ha fet en altres paisos. Es evident que no s'ha superat la guerra, som uns complets ignorants de la historia, en aquest camp.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.