Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Enginyeria Artificial

Tiago, un robot capaç de reconéixer-se en un espill

Tiago, el robot que pot interactuar més enllà de la resta de robots actuals.

Tiago és un robot d'un sol braç que, a diferència d'altres humanoides, és capac de reconéixer el seu propi cos davant d'un espill, una habilitat que és essencial per garantir la interacció segura entre humans i robots. Així ho ha indicat el seu creador, el doctor en Enginyeria Artificial Pablo Lanillos, que afirma que la capacitat de poder reconéixer-se en un mirall és fonamental per a l'avanç de la robòtica.

Este robot ha estat desenvolupat al costat de l'empresa catalana Pal Robotics en el marc de Selfception, un projecte finançat per la Unió Europea que té com a objectiu aconseguir que els humanoides sàpiguen «distingir el seu cos davant la resta d'elements del seu entorn», una cosa que, segons Lanillos, és clau per garantir una «interacció segura entre humans i robots». Tiago no és el primer a aconseguir esta gesta però és el que posseix l'algoritme «més complex», asegura este enginyer, que des de fa tres anys forma part de l'equip d'investigadors de l'Institut de Sistemes Cognitius de la Universitat Tecnològica de Munic (Alemanya).

Un dels primers robots que es va reconéixer en el mirall va ser Nico, desenvolupat el ???? a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als Estats Units, però en ell només es va usar la variable del moviment, és a dir, el robot es reconeixia en el mirall perquè es movia i detectava aquell moviment a través de sensors. No obstant això, l'algoritme de Tiago no només té en compte el moviment, sinò que utilitza un model de codificació predictiva, és a dir, «ell prediu on estarà el seu braç i, si la predicció coincidix amb el que percep, aleshores sap que és ell, que és el seu cos», detalla Lanillos.

En concret, l'investigador, per aconseguir esta gesta de Tiago, es va basar en teories actuals sobre com funciona el cervell humà i va intentar imitar un model similar en l'humanoide. I és que, segons este enginyer espanyol, hi ha estudis que ratifiquen que precisament esta capacitat de distingir-se a un mateix d'allò que hi ha al voltant és «la connexió necessària per a realitzar moltes habilitats cognitives, en particular les relacionades amb interactuar amb l'entorn i amb altres persones». En el moment que podem diferenciar el nostre cos de l'entorn podem actuar en este com a ens individuals», va resumir.

Això no obstant, els científics saben poc sobre com, a partir d'esta capacitat, els humans poden generar conceptes abstractes, una cosa que, tal com ha declarat el creador de Tiago, «representa un dels principals desafiaments, no només de la neurociència, sinò també de la robòtica». En este sentit ,Lanillos diu que «hi ha una influència constant de la biologia en la robòtica i viceversa: utilitzem els robots com una eina per estudiar les persones i les persones, per millorar els robots».

Compartir el artículo

stats