Influencer transsexual. Daniela té 453.000 seguidors en Tik Tok i cada dia en són més. Té 28 anys, és periodista i dona trans. Durant més de dos mesos, ha retransmés la seua realitat en esta xarxa social, en la qual ha derrocat tabús i ha contestat a tota mena de preguntes. No li importa parlar de vaginoplàstia, d'hormones o de relacions sexuals.

Què li preguntaries a una xica trans? És la pregunta que llança Daniela Requena (València) cada cert temps al quasi mig milió de seguidors que té en Tik Tok. Daniela és periodista, té 28 anys i s'ha fet viral retransmetent el seu dia a dia com a dona transsexual i responent sense embuts a tots els dubtes de la seua audiència. No li importa parlar de vaginoplàsties, de relacions sexuals, d'hormones o de la seua pròpia transició. Insistix a derrocar estigmes i prejudicis que encara pesen sobre el col·lectiu trans en una aplicació l'usuari mitjà de la qual té entre 16 i 24 anys. I, a este pas, ho aconseguirà. 

Quan comences en Tik Tok? Des del principi buscaves contar la teua transició?

Em cree el compte durant el confinament perquè estava avorrida de veure Netflix. Al març només veia vídeos. Al maig vaig pujar els primers ballant i fent ximpleries. És el 28 d'agost quan publique el primer vídeo sobre la meua transició. I es fa viral. En dos mesos he passat de tindre mil seguidors a 450.000. És una bogeria. 

Sorprén que contes coses molt personals a la teua audiència; parles de relacions sexuals amb xics, de la vaginoplàstia, d'hormones...

Soc una persona molt natural i oberta i, sobretot, no em fa cap vergonya ser transsexual. Quan jo vaig decidir exposar-me ho vaig fer perquè volia eliminar estigmes socials i mostrar-me sense complexos. Ho conte tot tal com és; relacions, cirurgies, hormones, tot. 

"Els joves estan molt més conscienciats sobre la transsexualitat que jo mateixa a la seua edat"

La gent que et veu és molt jove, sobretot adolescents. Són comprensius? 

Moltíssim. I, sobretot, molt defensors, a la mínima que em dirigeixen algun comentari ofensiu em defensen. I em sorprén que ells estan molt més conscienciats sobre el tema de la transsexualitat que jo mateixa a la seua edat. Ells saben bastant del tema i, a més, em fan preguntes amb molta educació. 

Què és el que més et pregunten en els teus vídeos? 

Em demanen fotos d'abans del canvi, si jo gaudisc les relacions sexuals, quants diners m'he gastat en cirurgies. I, després, hi ha gent que vol fer el pas i em demana consell. 

T'has trobat amb persones trans que no sabien com explicar-ho i han vist en tu un referent? 

Això és el més satisfactori. Quant et diuen ‘gràcies a tu he vist un exemple que em motiva i faré el pas’ o ‘gràcies a tu he pres la decisió de dir-li-ho als meus pares». Fins i tot pares i mares que intuïxen que els seus fills estan passant per això i volen saber com parlar-ho amb ells. 

"Necessitem referents trans amb treballs d'infermera, de banquera o de periodista"

Encara no hi ha molts referents trans a Espanya. 

Efectivament. I molts dels que hi ha estan vinculats al reality show, a la nit, a l'espectacle... Que, per a mi, és molt respectable, però també hi ha gent trans que vol ser infermera, banquera, o periodista. Necessitem referents trans en treballs més del dia a dia. Això és el que jo busque, educar les noves generacions i dir a qui em veja que, si eres trans, no tingues por perquè no passa res. Vivim en una societat que avança i jo vull donar exemple d'una xica trans que treballa del que li agrada i ha tingut moltíssim suport de la família. Sí, soc transsexual; i, sí, soc molt feliç.

En un Tik Tok contes que el teu canvi de sexe va provocar que la societat et començara a llegir com una dona i vas començar a patir el masclisme quotidià. 

Sí. Va ser un canvi molt gran. Per exemple, la meua família em va començar a exigir ser moltíssim més endreçada que abans, parle de depilació, maquillatge, que sigues més presumida. Mentre que al meu germà no se li exigix ni la meitat. Després hi ha l'assetjament diari que patim les dones, que es fiquen en el teu espai sense el teu permís, que et toquen, et seguisquen a casa... Tot això ho vaig descobrir amb el canvi de sexe. 

Les persones trans continueu tenint molts problemes per a treballar T'ha ajudat tindre un aspecte socialment vist com a femení? 

Clar. És una realitat. Si eres una xica trans però se't perceben trets masculins patiràs molts més rebutjos laborals només pel teu físic. La societat no està preparada per a veure una dona amb barba atenent en una cafeteria. Hi ha persones que han estudiat i són molt vàlides però el seu aspecte els tanca les portes. La societat ha d'assimilar que hi ha homes amb penis, dones amb vagina, dones amb penis i homes amb vagina.