El sindicat STEPV s'oposa a la proposta de la Conselleria d'Educació d'iniciar les oposicions docents per a Secundària i altres cossos al març.

Així ho han anunciat hui, després que la Conselleria proposara en la mesa sindical del passat dijous que la convocatòria pendent des de l'estiu passat -ajornada per la COVID-, s'iniciara abans del que és habitual (al juny).

En concret, segons l'esborrany del calendari, el concurs públic s'iniciaria el 27 de març amb l'examen teòric, i la resta de fases s'allargarien durant els tres mesos següents: la prova pràctica seria el 24 d'abril i les programacions es presentarien a partir del 7 de juny. L'objectiu és, com va detallar la Conselleria, «assegurar el màxim possible la celebració d'estes oposicions»: “Ampliant en el temps la convocatòria, si l'evolució de la COVID requerira alguna readaptació de calendari, tindríem capacitat per a donar solució a hipotètics contextos que ens obligaren a reprogramar”, explicava Lina Herranz, directora general de Personal Docent.

Ja la setmana passada, STEPV va manifestar que no és «el millor moment per a convocar unes oposicions» i que realitzar-les durant el curs “sempre és més difícil”, perquè molts dels candidats (interins) i els membres del tribunal, són docents en els centres.

Ara, el Secretariat Nacional del sindicat ha ratificat este posicionament “i traslladarà a la Conselleria en la mesa sectorial la seua oposició a la proposta d'avançament de les proves”, han anunciat.

Hi ha tres motius:

“El professorat, tant interí com aquell funcionariat de carrera susceptible de ser tribunal d'oposicions, veurà incrementat el seu treball en una situació de cansament, d'estrés i d'extenuació per a portar avant el curs educatiu més complicat de la història recent”, per la qual cosa “qualsevol mesura que incremente la brutal sobrecàrrega de treball durant el curs no és acceptable”. A més, afirmen que avançar les proves “significa que el personal que està preparant-les disposa de menys temps per a preparar-les, fet que altera la planificació de treball ja feta” i destaquen que, amb el “nou estat d'alarma i el toc de queda que s'acaben de decretar, avançar les proves al març sense saber com evolucionarà la situació no sembla prudent”.

Més enllà de la COVID, des del sindicat afigen que la situació dels interins està “ara mateix en un procés de judicialització i en una situació en què poden haver-hi canvis legislatius importants”.

El sindicat ha convocat assemblees telemàtiques este dimecres, 28 d'octubre, per a tractar esta situació amb el professorat i traslladar a la mesa sectorial les propostes i accions que s'acorden.

CSIF, a favor

Per la seua banda, CSIF ja va anunciar la setmana passada que valorava i considerava positivament la proposta de calendari d'oposicions.

En concret, CSIF considera positiu que Conselleria "haja introduït en la seua proposta diverses aportacions del sindicat, com que la ràtio d'aspirants per tribunal no supere les 55 persones, que preveja una resposta personalitzada davant de les possibles reclamacions o al·legacions d'aspirants o més seus per a tribunals per a facilitar-hi l'accés".

El sindicat recalca també com a favorable "el fet d'haver escalonat les proves en un trimestre. D'esta manera facilita el treball dels tribunals, que no es veuen obligats a corregir amb tanta urgència i, al mateix temps, oferix més marge per si la pandèmia provocara un canvi de dates". 

Més de 3.500 places

Cal recordar que en la convocatòria de 2021 es trauen a concurs oposició 3.575 places de lliure accés: 2.771 de 30 especialitats de Secundària (més de la meitat de Matemàtiques, Castellà, Valencià, Anglés i Geografia i Història); 583 places de 18 especialitats d'FP; 60 places d'EOI; 33 vacants de sis especialitats del cos de catedràtics de Música i Arts Escèniques; tres càtedres relacionades amb estudis de Dansa; 41 places de cinc especialitats de Música i Arts Escèniques; i 87 de 12 especialitats de professorat d'Arts Plàstiques i Disseny.

Es tracta de la penúltima gran oposició —de les previstes per la Generalitat entre 2018 i 2021 (ara 2022), amb un total de 13.000 places oferides de tots els nivells— que havia de començar a partir del 17 de juny passat. No obstant això, el 25 de març, en ple confinament i amb la corba ascendent de la COVID-19, la Conselleria va proposar l'ajornament de la convocatòria, com la majoria d'autonomies amb concursos públics enguany.