Donar una segona vida a sabatilles de córrer usades, de les quals els atletes es desprenen moltes vegades per pura moda o perquè han perdut la seua capacitat d’amortiment, per tal que les puguen utilitzar, en aquest cas per a caminar, les persones amb menys recursos de la societat. Aquesta és la filosofia que inspira el projecte «Sabatilles solidàries» i que impulsa, des de fa anys, Càritas Interparroquial de Gandia.

Ara, després d’una pandèmia que ha provocat més demanda de recursos assistencials i davant de la cancel·lació de les carreres populars, l’entitat vinculada a l’Església catòlica torna a fer una crida perquè els runners no s’obliden d’aquest programa solidari, que acompleix la seua missió amb eficàcia i no té data de caducitat.

L’artífex d’aquesta iniciativa és un voluntari de Càritas, Vicent Just, molt conegut en el món de les carreres populars, ja que, a més de córrer, i abans d’aquell mes de març que ho va canviar tot, solia fer cada cap de setmana un gran nombre de fotografies als corredors, que després compartia generosament en el seu perfil de Facebook.

La idea, però, no va nàixer a la Safor, sinó a Barcelona, i va ser desenvolupada per un grup de maratonians catalans. Just ho va veure en les notícies, va contactar amb ells i, amb el seu permís, va decidir «copiar-ho» per a la comarca. Per a fer-ho, va comptar amb la complicitat d’una veterana botiga d’articles de Gandia, Tecnoesport, i els principals clubs d’atletisme de la ciutat: el CA Safor Teika i el Club de Córrer el Garbí. A més, inicialment, es va intentar portar aquesta col·lecta al Circuit de Curses Populars de la Safor-Valldigna, a fi de recollir sabatilles en cada carrera que s’organitzava, els dissabtes o els diumenges, però l’experiència no va donar molt bon resultat. Just creu que, per tractar-se d’un circuit en què la majoria de corredors ja té el seu dorsal, aquests van directes a competir i no els va bé portar un objecte extra, tot i que, potser, aquesta acollida milloraria en el futur amb una campanya de comunicació més ambiciosa.

Actualment, hi ha tres punts on els corredors poden entregar les sabatilles, lògicament en bon estat: a la botiga Tecnoesport de Gandia (carrer Nou d’Octubre, número 8), a la pista d’atletisme de Gandia i la seu del Club d’Atletisme Safor Teika (avinguda del Grau, 40), en horari d’atenció al públic.

Just agraeix el gran paper que fan els clubs d’atletisme, ja que, quan ell els avisa que queden poques sabatilles, animen els seus socis a contribuir-hi per mitjà de circulars o en les xarxes socials. El president de Càritas de Gandia, Francisco Carrió, explica que l’entitat ja té un circuit consolidat per a la donació de roba i calçat, amb els contenidors de la cooperativa Koopera, però destaca el caràcter singular i local d’aquesta campanya, que apel·la directament als esportistes.

«Les prefereixen per a caminar perquè són còmodes»

És el mateix Vicent Just qui, periòdicament, s’encarrega de passar pels punts de recollida de les sabatilles. Després, es renten i s’emmagatzemen en l’armari que té Càritas al Centre Llar María Teresa Marqués, al centre històric de Gandia, on es deixen a la disposició de les persones més necessitades. Des de l’entitat humanitària, reconeixen que és un tipus de calçat molt agraït, sobretot per les persones sense llar, perquè són còmodes i perquè ells caminen molt, ja que passen la major part del dia al carrer. A més, la majoria són bones, de primeres marques. El gerent de Tecnoesport, Juan Escrivà, explica que el més normal és que un corredor gaste a l’any un parell de sabatilles, encara que poden ser-ne dues, això depén de si competeixen. «Als 800 quilòmetres, moltes sabatilles perden la capacitat d’amortiment i el corredor experimentat nota aquesta vibració, per la qual cosa és recomanable renovar-les», apunta. Però continuen sent perfectes per a caminar.

El president de Càritas recorda que ni accepten ni entreguen sabatilles en mal estat, «perquè, abans que res, hi ha la dignitat de la persona».