La Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats i ciutats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha aprovat una actualització del document Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de covid-19, conegut com a “semàfor covid-19”, que planteja la recomanació de tancar el servei a l’interior de la restauració quan les comunitats es troben en nivell d’alerta alt o molt alt, és a dir, amb una incidència superior a 150, i tinguen altres indicadors elevats, com ara l’ocupació hospitalària.

El document, que no es revisava des del passat 22 d’octubre de 2020, manté quatre nivells d’alerta amb diferents mesures d’actuació contra el coronavirus en funció de la incidència de contagis a 7 i 14 dies per 100.000 habitants, la positivitat de les proves diagnòstiques o el percentatge d’ocupació de llits hospitalaris i de cures intensives.

Segons aquests indicadors epidemiològics, Madrid, Catalunya, País Basc, Melilla i Ceuta estan en aquests moments en nivell alt de risc, per la qual cosa se’ls aplicaria la recomanació de tancar l’interior dels bars per a contindre els contagis. D’acord amb aquesta actualització, l’interior de la restauració hauria d’estar al 50 % en els nivells més baixos de risc, la qual cosa afectaria totes les comunitats excepte Extremadura.

En exteriors, la recomanació és que no hi haja restriccions en el nivell baix (incidència inferior a 50), un 75 % d’aforament en els nivells mitjà i alt i un 50 % en el de risc extrem (incidència per damunt de 250). El text, segons precisen fonts de Sanitat, recorda que les terrasses han de tindre un màxim de dos costats tancats perquè siguen considerades exteriors, amb l’objectiu de “garantir que la ventilació és permanent”.

En el nivell de risc alt, s’estableix un màxim de sis persones en reunions socials; quan el risc siga extrem, el màxim serà de quatre. “En els nivells d’alerta molt alts, el tancament d’interiors de la restauració és important a causa de la importància de la transmissió en els llocs tancats, on el nombre de persones que es relacionen tenen un risc alt de transmissió. Cada vegada es dona més importància a la transmissió per aerosols, aquesta ha sigut una de les claus per a ser més estrictes amb els interiors”, apunten aquestes fonts.

Sanitat precisa que, a l’hora d’establir recomanacions per a les mesures restrictives, es tindran en compte “no només els indicadors, sinó també la tendència” que presenta una comunitat autònoma, de manera que, si el creixement és exponencial, s’hi podrien aplicar aquests consells encara que l’ocupació en hospitals, per exemple, no s’haja disparat encara.