La pandèmia de la covid entra en una nova fase a la Comunitat Valenciana: el nombre de persones vacunades amb la pauta completa contra el coronavirus supera el total de persones que s’han contagiat del patogen des de l’inici de la pandèmia.

En concret, segons les dades facilitades per la Conselleria de Sanitat, un total de 394.281 persones han completat el procés d’immunització, mentre que 389.706 han contret la infecció per SARS-CoV2 des que es va diagnosticar el primer cas l’any passat.

Parlar de dades en aquests moments suposa més mirar al nombre de vacunats que al de persones contagiades i és l’avanç de la immunització el que marcarà la tornada a una normalitat que sembla cada vegada més pròxima.

La Comunitat Valenciana disposa actualment de quatre vacunes: dos d’ARNm (Comirnaty de BioNTech/Pfizer i Moderna), la vacuna de vectors Vaxzevria d’AstraZeneca i la del laboratori Janssen (filial europea de Johnson & Johnson), que va començar a arribar la setmana passada.

El total de dosis administrades, tenint en compte les quatre farmacèutiques, ascendeix a 1.519.428. Considerant que l’estratègia nacional de vacunació exclou de moment la població infantil i adolescent fins a 16 anys com a grup a vacunar (entre altres motius, perquè les vacunes autoritzades no disposen de resultats d’ús en aquesta població), un 35,59 % de la població a vacunar de la Comunitat Valenciana té ja posada almenys una dosi, cosa que significa entorn d’un 70 % de protecció. Un 9,24 % té la protecció òptima.

El grau màxim de protecció no s’aconsegueix de manera immediata després de l’última punxada. En el cas de Pfizer/BioNTech, aquest grau s’obté transcorreguts 7 dies després de la segona dosi; amb la vacuna anti-covid-19 de Moderna, 14 dies després de la segona dosi; amb la vacuna d’AstraZeneca, 28 dies després de la segona dosi i amb la vacuna de Janssen, 14 dies després de l’administració.