La tempesta de pedra que va caure, ahir, sobre la comarca de la Costera, amb epicentre a Montesa, ha provocat danys de diversa gravetat sobre una superfície de cultiu d’unes 800 hectàrees, de les quals 200 registren importants pèrdues de collites. La primera valoració de la Unió de Llauradors calcula uns danys per valor, aproximadament, d’1,5 milions d’euros.

El terme municipal de Montesa va concentrar gran part de l’afectació, amb entre 500 i 700 hectàrees assotades segons les estimacions de la Unió i d’AVA-ASAJA, mentre que a Canals i Vallada la incidència va ser menor. Els cultius de cítrics —que estan ara en plena fase de floració i quallat— han sigut els més perjudicats, seguits dels fruiters d’os —als quals els faltaven uns pocs dies per a ser recol·lectats—, els caquis i les oliveres.

La Unió de Llauradors i AVA-ASAJA han anunciat que reclamaran mesures urgents en forma d’ajudes directes a les persones afectades, així com l’agilitació dels peritatges de les parcel·les afectades perquè els agricultors reben les indemnitzacions pertinents amb la màxima urgència.