Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Més de mil objectes històrics recuperats en l’“excepcional” badia del Portitxol de Xàbia

La creació d’un museu virtual permetrà que tothom “visite” les troballes subaquàtiques

La intervenció arqueològica a l’illa del Portitxol A. P. F.

El museu submarí ja existeix. S’ha creat una ruta de les àncores que permet als bussejadors apreciar la gran riquesa arqueològica de la badia del Portitxol. Mentrestant, s’està treballant a crear models fotogramètrics, en rèpliques i en itineraris en 3D, per a crear un museu virtual. “És una eina fonamental per a fer accessible a tothom aquest gran patrimoni”, va destacar ahir Jordi Blázquez.

El Portitxol, l’illa i la badia del qual estan declarats BIC (bé d’interés cultural), “és impressionant”. Ho va subratllar Álex Pérez. “A més de tots els descobriments, hem recuperat més de mil objectes històrics”. “Cada nova campanya, responem a diverses preguntes, però en sorgeixen moltíssimes més”.

Els investigadors de la Universitat d’Alacant Álex Pérez, Juan Francisco Álvarez i Jordi Blázquez A. P. F.

Els arqueòlegs tenen diverses hipòtesis sobre l’ús que en l’època romana va tindre l’illa. Plantegen que va poder haver-hi una casa d’esbarjo associada a la sumptuosa vila de la Punta de l’Arenal (des de l’illa s’albira perfectament aquest altre punt de la costa). Assenyalen també que les dues tombes documentades en les intervencions asistemàtiques realitzades en els anys 40 podrien ser bizantines, ja que els romans no acostumaven a enterrar els seus difunts en llocs aïllats. La hipòtesi de l’assentament bizantí cobra força, atés que en la badia també s’han trobat nombroses àncores d’aquella època.

Compartir el artículo

stats