Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Símptomes de la bronquiolitis, la malaltia en xiquets que ompli les urgències de ValènciaLMV

Símptomes de la bronquiolitis, la malaltia en xiquets que ompli les urgències de València

Afecta especialment en la franja de 0 a 4 anys i les UCI pediàtriques de València ja estan al límit

L’alta afluència de persones amb problemes respiratoris en urgències, i que ja ha provocat el col·lapse del servei de la Fe i del General, ha arribat als més xicotets a causa de la bronquiolitis. L’augment de les atencions i les hospitalitzacions a causa del virus sincític respiratori (VSR) s’ha quadruplicat en els menors i està tensant les urgències dels hospitals de València, un fet que afecta especialment en la franja de 0 a 4 anys.

També han crescut els casos de bronquiolitis respecte a abans de la pandèmia, sobretot en l’última setmana pel descens de les temperatures, però estan “dins de l’onada epidèmica clàssica” i no, de moment, no suposen cap col·lapse als hospitals, encara que les UCI pediàtriques de València ja estan al límit en disparar-se les bronquiolitis.

De fet, ja s’haurien registrat derivacions puntuals entre centres per la falta de places en UCI pediàtriques. En total, a tota la Comunitat Valenciana es disposen d’un poc més d’una trentena de llits per a casos greus en xiquets a partir d’un mes repartits entre els hospitals valencians de la Fe i el Clínic, l’Hospital General de Castelló i l’Hospital General d’Alacant Doctor Balmis.

El virus s’ha avançat dues o tres setmanes respecte al que és habitual, amb una incidència de 84,7 casos per cada cent mil menors d’entre 0 i 4 anys.

Com es propaga?

El virus es propaga si s’entra en contacte directe amb les secrecions del nas i la gola d’algú contagiat per la bronquiolitis. Això pot passar quan la persona contagiada tus o esternuda a prop i les diminutes gotetes que llança a l’aire després són inhalades pel bebé. També pot passar quan toca joguets o altres objectes que després toca el bebé. La bronquiolitis es dona amb més freqüència en els mesos de tardor i hivern que en altres moments de l’any, encara que segons els experts enguany s’ha avançat. 

Símptomes 

  • Catarro.
  • Congestió nasal.
  • Tos.
  • Febra lleu (no sempre present).
  • Pell habitada a causa de la falta d’oxigen (cianosi) - es necessita tractament urgent.
  • Dificultat respiratòria, que inclou sibilacions i falta d’alé.
  • Fatiga.
  • Febra.
  • Els músculs al voltant de les costelles s’afonen a mesura que el xiquet tracta d’inhalar (anomenat tiratge).

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.