Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Platja de Benidorm inundada després de les pluges. A la dreta, un cotxe arrossegat i el polígon d'Almussafes. | A.A.

Unes pluges de rècord obliguen a activar el Pla d'inundacions després de mesos de sequera

Emergències desplega més de 800 efectius al mig centenar de municipis del Baix Segura, el Comtat, la Vall d'Albaida i la Ribera afectats per desbordaments de llits, arrossegament de vehicles i tancament de col·legis i centres de dia

De mesos de preocupant sequera a haver d'activar en qüestió d'hores el Pla territorial d'emergències davant de possibles riuades. Més de mig centenar de municipis de la província d'Alacant, part important del Baix Segura i Elx, i de la província de València, majoritàriament la Vall d'Albaida i el Comtat, van ser ahir els més afectats per les intenses pluges caigudes al llarg del matí. Unes precipitacions que van anar ascendint de sud a nord i creant un seguit de problemes en comarques com la Ribera o part de l'Horta, i obligant a la suspensió de classes en molts punts o al tancament de cinc centres de dia a Elx, Alacant i Cullera. 

Pas subterrani inundat a Albal. | D. REVENGA/LEVANTE-EMV

La Generalitat, que ja havia decretat la preemergència nivell taronja dilluns a la vesprada, va haver d'activar el Pla especial d'inundacions a mitjan matí. La situació va portar a convocar una reunió via telemàtica amb 43 alcaldes i alcaldesses afectats per a coordinar algunes de les actuacions. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, explicava l'operatiu posat en marxa amb les precipitacions més fortes registrades a Bocairent i Ontinyent, amb 180 litres acumulats per metre quadrat, amb incidències i vehicles que van necessitar suport. 

Unes pluges de rècord obliguen a activar el Pla d'inundacions després de mesos de sequera

Des d'Aemet s'avançava que en moltes zones d'Alacant i del sud de València s'estava acumulant més precipitació durant aquests dies que en els sis mesos anteriors.

«Tenim activats 800 recursos tant municipals com de les diferents administracions, i hem reforçat el 112 per a atendre immediatament els avisos, ja que n'hem rebuts més de 300 en només unes hores», es comentava des del Centre de Coordinació d'Emergències de l'Eliana. A més d'una comunicació permanent amb els ajuntaments, el Govern Valencià va activar el Pla territorial d'emergències.

 «Aquesta DANA té una menor intensitat que la d'altres ocasions per a l'època de l'any. L'aigua del mar està més freda, però podem tindre punts determinats, i d'ací aquestes reunions», explicava. Les fortes pluges registrades durant la matinada a la Comunitat Valenciana, especialment a la província d'Alacant, van provocar carreteres tallades, cotxes atrapats i caiguda de runes. En alguns punts dels termes municipals de la comarca del Comtat, com ara Agres, Cocentaina, Muro, Benillup i l'Alqueria d'Asnar, se superaven a mitjan matí els 80 l/m².

Unes pluges de rècord obliguen a activar el Pla d'inundacions després de mesos de sequera

Les intenses precipitacions que es van registrar vora les 14 hores en alguns punts de la Ribera Baixa van elevar l'acumulat al parc industrial d'Almussafes i a Sollana per damunt dels 60 /m², segons dades dels observatoris de la xarxa d'Avamet, provocant xicotets problemes en les dues localitats. En el cas d'Almussafes, malgrat les contínues peticions que es fan any rere any i de les mesures preses per l'Ajuntament, una vegada més la zona del polígon es va veure afectada.

També a l'Horta

La forta tromba ja a la vesprada en alguns punts de l'àrea metropolitana de València va provocar que diversos ajuntaments tancaren túnels i passos subterranis, cosa que va fer que s'activaren protocols d'emergència a Albal i Benetússer. En aquest primer, així com a Catarroja i Torrent, es va rescatar diverses persones atrapades per l'aigua.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.