Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

La Cordà d'Alaquàs, festa d'interés turístic

Amb l'adhesió dels grups polítics que integren el plenari de l'Ajuntament d'Alaquàs, l'Associació d'Amics i Amigues de la Cordà d'aquest municipi de l'Horta Sud ha donat per finalitzada la campanya, iniciada el passat novembre, de recollida de suports per a la petició de declaració com a festa d'interés turístic d'aquest famós esdeveniment pirotècnic. I, a hores d'ara, ja ha lliurat la documentació corresponent perquè la Generalitat Valenciana procedisca a la seua avaluació i resolució.

Tres són, a la meua manera de veure-ho, els factors que engalanen actualment aquesta singular festivitat i que auguren un feliç desenllaç per a la iniciativa: el fonament històric, el suport popular i l'aposta per la seguretat. Així, en primer lloc cal destacar la llarga tradició que acredita la Cordà d'Alaquàs, i que situa les seues arrels més de cent cinquanta-cinc anys enrere: abans de 1859, moment en què, segons relata de manera ben expressiva una de les cròniques periodístiques coetànies, durant les festes patronals no es podia eixir al carrer, de tanta pólvora com s'hi cremava. En segon lloc, la nombrosa quantitat d'adhesions que s'han pogut reunir, ja que els impulsors han comptat amb el suport no només de la immensa majoria d'entitats locals, sinó també de moltes altres tan diverses i significatives com ara la Cierval (Confederació d'Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana), l'Arquebisbat de València, el Consell Social de la Universitat de València, la Federació d'Instituts d'Estudis Comarcals del País Valencià (Fiecov)) i la Federació Valenciana d'Associacions d'Amics del Coet (Fvaac). I, «last but not least», l'aposta per la seguretat i per la formació dels tiradors-Consumidors Reconeguts com a Experts (CRE), que, després de huit edicions desenvolupades en perfecta coordinació amb la Policia Local, ha permés als membres de l'associació atorgar 700 acreditacions; cosa que, sens dubte, ha redundat en benefici de la fiabilitat i la seguretat de l'acte.

Per tant, és d'esperar que en els propers mesos la més que centenària Cordà d'Alaquàs esdevinga -després del Cant de la Carxofa, que aconseguí el reconeixement ara fa cinc anys- la segona festa d'interés turístic de la localitat. Cosa que, si tot va bé, haurà sigut possible gràcies a l'empenta de l'Associació d'Amics i Amigues de la Cordà i al suport i la solidaritat de milers d'alaquasers i alaquaseres, que han sabut ajuntar els seus esforços i voluntats en benefici d'una festivitat tradicional, característica i sempre atractiva per a propis i estranys. Una festivitat que, sense perdre els orígens, ha sabut superar dificultats, adaptar-se als nous temps i acarar el futur amb plena vitalitat i entusiasme.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.