Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Làzaro Garcia i Rosario Planells.l-emv

Aniversari

65 anys de Ca Làzaro

Durant el passat mes de maig, un dels comerços més antics i carismàtics d'Alaquàs va complir els seus primers 65 anys d'activitat ininterrompuda

Durant el passat mes de maig, un dels comerços més antics i carismàtics d'Alaquàs -la tenda de productes per a la llar Marogar- va complir els seus primers 65 anys d'activitat ininterrompuda. Fundada en 1954 pel matrimoni integrat per Làzaro Garcia i Rosario Planells en els baixos del seu habitatge, en el programa de les festes patronals de 1956 ja s'anunciava com a «Casa de Electricidad» i «reparación en general», en la qual es podien adquirir des de planxes, foguers i rentadores fins a flexos i un «gran surtido en lámparas de cristal y madera».

La iniciativa comercial tingué molt bona acollida entre el veïnat alaquaser i, a poc a poc, durant la dècada dels anys seixanta Ca Làzaro -el nom amb el qual es féu popular- anà ampliant el seu catàleg, que passà a especialitzar-se en utensilis de cuina i aparells electrodomèstics: neveres, vaixelles, transistors, màquines de cosir, cuines a gas, olles de pressió, afaitadores... Tota la gamma d'atifells -molts dels quals elèctrics- que comportava la vida moderna; i que, a banda d'evidenciar la solvència i el creixement del negoci, anunciaven la revolució tecnològica que estava a punt de produir-se entre la població.

De fet, tal com apunta Rafael Juan Ruiz Garcia, nét dels fundadors i actual gerent de la botiga, fou durant els darrers anys del franquisme i els primers de la transició -el moment en què sa mare, Maria Rosario Garcia, batejà la botiga com a Marogar, nom que jugava amb les seues inicials i la paraula «hogar»- quan, a conseqüència de l'allau d'immigrants que es varen establir a Alaquàs, l'establiment experimentà una gran expansió. De manera que Ca Làzaro es convertí en el comerç preferit a l'hora de vestir els habitatges de nova creació. Cosa que fou possible perquè els seus responsables varen saber oferir als clients un tracte de solvència i confiança, juntament amb unes condicions de finançament molt còmodes i flexibles, sobretot per a les famílies amb menys recursos.

Posteriorment, a la dècada dels anys noranta -i ja en mans de la tercera generació- Ca Làzaro donà un nou salt de qualitat a través de la incorporació al seu catàleg de la nova oferta digital; i, també, de la reforma integral de la tenda que es portà a terme en 2004, amb motiu del cinquantenari de la seua creació. Així, no és casual que, en complir els seixanta anys, l'Ajuntament i l'associació de Comerciants Associats d'Alaquàs (CAdA) li concediren el Premi a la Trajectòria 2014.

Que durant sis llargues dècades Maragor s'haja mantingut com una de les botigues de referència del comerç local d'aquest poble de l'Horta, desafiant fins i tot als grans centres comercials, no és cap casualitat. Sens dubte, ho ha aconseguit perquè ofereix un producte de qualitat juntament amb un tracte pròxim i afable. Però també perquè ha sabut modernitzar-se i adaptar-se als nous temps sense perdre ni les essències ni les arrels, és a dir, mantenint la identitat que li és pròpia. Tal com evidencia, per cert, el nom -Ca Làzaro- amb què continua sent coneguda entre una gran part de la població alaquasera.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.