El 9 d´Octubre és una data històrica per al poble valencià i el d´enguany, el de 2010, ha de ser una data de reflexió perquè ens juguem moltes coses. Tal dia com hui, les valencianes i els valencians commemorem, per una banda, el Dia dels Enamorats Valencians i, per l´altra, el Dia de l´Amor a la nostra Pàtria, que és el dia en que Jaume I entrava en la ciutat de València, la capital del Regne, i es posava a caminar un nou estat en l´Occident. D´aquells temps podem parlar de conquesta o de reconquesta. En estos temps també ens cal parlar de conquesta i de reconquesta. Cal que les valencianes i els valencians reconquerim per les vies democràtiques les institucions valencianes, en perill per molts casos de corrupció. Cal una regeneració de la democràcia, cal una participació activa de la societat valenciana i cal fer-ho des d´una perspectiva valenciana i valencianista perquè no es continue destrossant la nostra identitat com a poble com ho estan fent de seguit eixos partits que tenen la seu central a Madrid.

L´orgull de ser valencianes i valencians passa per tindre orgull per la nostra història, per la nostra cultura, per la nostra llengua... i també passa perquè quan anem per fora de les nostres fronteres no ens recordem que som la terra del Gürtel, del Brugal, de Fabra i d´altres casos i personatges que ens han posat al punt de mira com una terra de corrupció. Afortunadament, no tots som iguals ni fem el mateix.

L´orgull de ser valencianes i valencians també passa per reconquerir la confiança en el potencial del nostre poble, un poble dinàmic, honrat, treballador, emprenedor i que sempre ha triomfat en tot allò que s´ha proposat. En els darrers anys, els governs de dreta han basat el creixement i la riquesa del nostre poble en un model productiu de l´especulació i la rajola i de tots és ben sabut com ha acabat la història. Per això, el 9 d´Octubre és un dia per a fer memòria i vore que hem estat un poble de savis, d´artesans, d´agricultors, d´artistes... i tota eixa herència l´hem de recuperar per a tornar a l´avantguarda d´Europa, i això sols serà possible amb una Generalitat que siga valenciana i valencianista, que invertisca en la gent honrada i treballadora de la nostra terra i no en multimilionaris o buscafortunes que han vingut ací atrets per uns mals governs que cremen els diners públics com si en una perpètua festa privada estigueren.

Jaume I va ser un rei savi i preocupat pel seu poble. Va posar fre a la noblesa que abusava del poble pla. Igual que el rei fundador de la Pàtria, cal frenar eixos polítics que es comporten com a nobles del segle XII i es gasten els diners de tots com si foren d´ells. Seguint l´esperit de Jaume I i del Regne foral, cal vetllar pels més desprotegits, pels joves, pels estudiants, pels majors, pels dependents i cal recuperar eixe esperit valencià noble i just del qual reneguen els actuals governants valencians.

Nosaltres hui reafirmem eixe compromís amb el poble valencià i fem senyera de la recuperació d´eixa dignitat.

Síndic de Compromís. Secretari general del Bloc