Anem a veure, senyor president de la Generalitat: he seguit, atentament, el seu discurs de cap d´any. Dies abans, -el 23 de desembre- vaig llegir les declaracions fetes pel Síndic Major, Rafael Vicente Queralt, després de presentar a les Corts Valencianes l´informe de la Sindicatura de Comptes 2009. I la primera conclusió que he tret és la següent: o bé el Sindic Major s´ha equivocat, i l´informe que va presentar a les Corts no és el referent als comptes de la Comunitat Valenciana o, de no ser així, si els comptes de la nostra Comunitat son els que vertaderament s´han presentat a les Corts, totes les coses tan boniques i tan beneficioses que vosté ens promet als valencians en el seu discurs, es quedaran a mitjant requèsta.

L´informe de la Sindicatura de Comptes 2009 és per a posar-se a tremolar. L´estat de les finances públiques és molt dolent. De ser una empresa privada, la Generalitat hauria tancat el 2009 en situació de «bancarrota», de fallida, de ruïna. En declaracions a la prensa, el Síndic va dir que «es consolida una situació de crisis molt considerable, amb la disminució gairebé generalitzada de tots els ingresos».

Però no és això a soles. També els empresaris declaren la mala situació en que es troben les finances de la Generalitat i proposen accions per posar-li remei. El president de l´Associació Valenciana d´Empresaris (AVE), Francesc Pons, proposa l´unió en una sola conselleria de tots els assumptes relacionats amb Indústria, Turisme, Empreses i Energia així com la «profesionalització dels ejecutius de l´administració», que deurien ser «apolítics», i així poder agilitzar els tràmits administratius. També el president de l´AVE demana la privatització de les empreses públiques, entre elles, la Radio Televisó Valenciana (RTVV). A aquesta demanda vosté, president, ha contestat que la RTVV «treballa en la defensa del patrimoni únic dels valencians. Tenim que fer una defensa tancada del valencià mitjançant els medis de comunicació i l´educació». Home no! No vinga ara posant-se monyos senyor president. Pel que fa als mitjans de comunicació, l´ajuda de vostés és nul.la. I si ens referim a l´educació, l´interés que posa el conseller per l´ensenyament de la nostra llengua és ben minso. Quasi es diria que la menysprea, que està més a favor de l´anglés i el xinés. La RTVV té un deute de més de 1.100 milions d´euros. Un exemple cridaner de com es balafien els diners de nosaltres, els dissortats valencians. Tants milions són un desgavell.

Ens diu vosté, senyor president, que apel.la a «l´unió de tots els valencians per a que la Comunitat siga motor de la recuperació econòmica d´Espanya». I fa una crida a tots els valencians per a que junts pugam «aconseguir crèixer i convergir amb les regions més pròsperes d´Europa i covertir-nos en la Comunitat líder en Espanya». Tenim l´Administració valenciana que, «sent una de les més barates d´Espanya, és la més eficient en l´ús dels seus recursos econòmics».

Anem a veure, senyor Camps. A mi em resulta –i m´és molt d´agrair– que vosté vullga que els valencians sigam motor per la recuperació econòmica d´Espanya, que pugam convergir amb les regions més pròsperes d´Europa i convertir-nos en la Comunitat líder en Espanya. Molt bé. Però vosté sap, millor que jo, que aqueixes aspiracions no són possibles, que la Generalitat no té un gallet. I és que vosté, senyor president, junt als seus consellers i alts càrrecs de l´Administració, s´han dedicat –i ho torne a repetir– a balafiar els diners.

Alguns exemples els està publicant la premsa aquest dies. Heus ací l´edifici de l´Àgora, la gran plaça pública de la Ciutat de les Arts i les Ciències, que en principi, el 2004, tenía un presupost de 41,3 milions, que l´1 de setembre de 2009 el Síndic de Comptes calculava en 67 milions, i a hores d´ara el cost està en 90 milions. I encara no s´han acabat del tot les obres. I diuen que no saben ben bé a què destinar aquesta impresionant Àgora.

Un altre exemple de com es balafien el diners de l´erari públic valencià el retrata, també, el Síndic de Comptes. Es tracta del Palau de les Arts Reina Sofía. Aquestes són les paraules del Síndic, amb una mica d´ironía: «L´art, en el Palau de les Arts Reina Sofía, traspassa l´escena per abarcar els comptes. Art d´avantguarda en tant que caos sense llei ni concert. Absolut descontrol de les despeses i dels contractes realitzats per la fundació que gestiona el centre operístic del complex de la Ciutat de les Arts i de les Ciències». Aquest és el panorama que retrata el Síndic en el seu informe de fiscalització de comptes de 2009. Es denuncia, en aquest cas, una adjudicació de 581.046 euros en publicitat per al II Festival del Mediterráneo, dirigit per Zubin Metha, «sense complir les normes de gestió aprovades i tota la normativa de contractació». Són paraules del Síndic. Aquests no són dos casos aïllats. Són dos exemples de com, de quina manera tan poc rigorosa s´utilitzen els diners dels valencians. I això són fets que vosté, senyor president, i els seus consellers coneixen ben bé.

Així les coses, el més convenient, seria deixar de voler ser el motor per a la recuperació d´Espanya, per a convergir amb les regions més pròsperes d´Europa i per a convertir-nos en la comunitat líder en Espanya. Líder ja ho som: ¡¡en deutes!! En aixó ja pot presumir de ser líder. Pero no faça riure, no li para bé. Eixe motor que vosté vol que sigam els valencians està en el taller esperant que el reparen. Hi ha que canviar-li el cigonyal, el motor d´arranc i el plat de l´embrague. Deixe vosté Espanya, no la marege, i veja si vosté s´aclareix en posar en marxa el motor per a la recuperació d´aquest malaurat País Valencià nostre. I acabar amb el balafiar, amb el malgastar els diners de l´erari públic.

I ja que vosté va a tractar de refomar l´Estatut amb el represetant del PSPV, Jorge Alarte, jo li recomanaria, senyor president, que proposara el treure de l´Estatut la condició d´obtenir el 5% dels vots de tot el país per tal d´accedir a les Corts. Les eleccions es celebren amb tres circumcripcions electorals: Castelló, València i Alacant. I els diputats a elegir en cada circumscripció són: 24 en Castelló, 40 en València i 35 en Alacant. I els partits hauran d´obtenir un minim del 3% dels vots en cada província per poder entrar els diputats elegits a les Corts. Però, a més d´això, a més del 3% provincial, s´ha d´haver obtingut, com a mínim, el 5% dels vots de tot el país. Això suposa posar una barrera a les opcions polítiques minoritàries per fer difícil el seu accés al parlament. Però hi ha més. Si després de salvar el 3% dels vots en cada província –el que significa que els seus ciutadans respectius ja han expresat la seua voluntat– a sobre s´ha d´aplicar el 5%, es corre la possiblitat de que es modifique alguna de les voluntats expresades pels partits en cada província. Es modifique o s´anul.le. Jo crec, senyor president, que vosté guanyaria molts punts, com a polític democràtic, si aconseguira covencer a l´amic Alarte, de treure de l´Estatut el fatídic i antidemocràtic 5%. Vosté arribaria a guanyar-se un perfil de categoria. De categoria democràtica, clar.

fburguera@ono.com