Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Per la reixeta

Publicacions de la Universitat de València ha tret a la llum fa ben poc un volum interessant que ens acosta a la realitat espiritual, material i de la mentalitat de les dones, basat en casos que ens han perviscut en la documentació inquisitorial. Per la reixeta. Sol·licitació sexual en confessió davant la Inquisició de València (1651-1819), d´Albert Toldrà i Vilardell -doctor en Història per la Universitat de València- es publicava el 2016 i ens ha fet arribar els testimonis de les dones que, víctimes dels abusos dels seus confessors i presoneres en els convents femenins tan abundants a la València d´aquells segles, havien d´enfrontar-se, a més, amb l´acció repressora de la Inquisició, si s´atrevien a oposar-se als desitjos carnals de qui havien de ser els seus guies d´esperit.

A partir del treball en el fons conservat a l´Arxiu de la Universitat de València, Toldrà fa un recorregut per temes com les «aproximacions» i els «contactes» -que n´eren l´inici- i passa a referir-nos altres estadis com els de la «fornicació» o altres realitzacions més perverses -fetitxismes, sacrilegis, violències físiques i sadomasoquismes diversos- que ens causen sorpresa i que ens mostren com, en aquestes matèries, la humanitat es repeteix al llarg dels segles -malauradament sense remei. El volum continua fent una anàlisi de l´acte processal que recollia tota aquella informació i, abans d´oferir-nos unes reflexions finals, analitza i dibuixa perfectament les figures principals de la història: la sol·licitada i el sol·licitador, és a dir, els dos elements en joc en la sol·licitació, un delicte que es trobava perfectament delimitat i tipificat i que es podria resumir com l´abús que cometia el sacerdot confessor, en demanar al penitent que cometés actes deshonestos -sexuals-, per a satisfacció del clergue. El delicte, que es castigava amb penes més o menys simbòliques, havia de ser obligatòriament denunciat per qui el patia? Però, vista l´efectivitat del càstig, devia ser poc freqüent aquella denúncia, per part d'aquelles dones que havien de suportar-lo.

No cal dir que el treball de Toldrà ens transmet amb tot luxe de detalls aquelles malaltisses relacions sexuals -o els seus intents- i que, si el llibre es troba ple d´anècdotes comentades, a més a més, conté dos annexos que recullen punt per agulla dos casos concrets: els de fra Francesc Carrà i el de fra Tomàs de Sant Vicent, tots dos de la segona meitat del segle XVIII. Un plaer, llegir aquest volum de Toldrà.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.