Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Farina, la que admeta

M´he educat en el sistema mètric decimal; a l´escola comptàvem amb grams, metres i litres i les fórmules que usaven els meus pares en el forn també feien servir les mateixes unitats de mesura. Per això, em resultava complicat entendre la quantitat exacta que s´amagava darrere d´expressions com ´un didalet´, ´un polsim´, ´dos ditets´ o ´un pessiguet´.

Les parroquianes del forn no m´han passat mai cap recepta de dolç, elles em passaven ´la mida´ «quantitat convinguda que entra en la composició d'una pasterada, d'una mescla o d'un pastís», i cada mida era diferent. El món de la cuina i, sobretot el món del dolç, és femení. Elles es passaven les mides de mares a filles i no calia molta explicació dels passos perquè era un aprenentatge basat en l´experiència compartida. Però en el meu món, l´aprenentatge estava basat en els llibres i en seguir les instruccions ordenadament, per això em tornava carabassa «fer perdre (o perdre) l'enteniment» intentant desxifrar les quatre notes aïllades que componien la mida de qualsevol pastisset: onzes, mitgetes i gotets que mai no sabies a quants mil·lilitres equivalien. Amb tot, el que de veritat m´astorava, el que em deixava de pasta de moniato «deixar (o quedar-se) paralitzat o sense paraula a causa d'una gran impressió o sorpresa» era quan arribava el moment en què els preguntaves per la quantitat de farina i et responien sempre, invariablement i amb el verb conjugat magníficament en segona: «farina?, la que admeta!»

Si demanaves una miqueta d´explicació, perquè de farina, en pot admetre molta; la resposta encara era més enigmàtica: «això ja ho voràs» o «això va dient-t´ho la pasta». És de veres difícil explicar allò que has aprés per l´observació dels sentits, explicar quina sensació has de notar en les mans quan encara no té prou farina o l´olor que desprén la pasta quan ja està bona per a coure... L´experiència és vivència, parla de temps invertit i de saviesa aconseguida i és personal i intransferible, però podem ajudar a adquirir-la, facilitant la transmissió del saber. Aprofitem els dies festius que s´acosten per viure i compartir mides i maneres de fer; de segur que de retruc trobarem alguna frase feta, un refrany o una cançó oblidada que podrem incorporar al nostre rebost.

Que tingueu, que tinguem, un bon Nadal!

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.