Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cerdà de tallada, lletraferit

Maximilià Cerdà de Tallada i Sanxo, fill d'una noble nissaga, degué nàixer entre 1560 i 1565 a València o a Xàtiva. Son pare fou el jurisconsult Tomàs Cerdà de Tallada, i ell va ocupar alguns càrrecs polítics. Va ser, també, un dels fundadors de l´Acadèmia dels Nocturns, que es reunia en casa de Bernat Guillem Català de Valleriola. Amb el pseudònim de Temeridad, es conserven textos seus d'aquell cenacle literari, i sembla que a la fi de la seua vida va quedar cec i morí, el 1630.

La seua afecció literària provenia, potser, del pare, el qual donà a la impremta alguns tractats sobre política i un altre que passa per ser un dels primers sobre institucions penitenciàries: Visita de la cárcel y de los presos (València, 1568). Maximilià, però, es va dedicar a la poesia i participà en nombroses justes poètiques del seu temps i arribà a publicar alguns versos -sempre en castellà- en diferents obres.

La seua activitat en les juntes convocades per tal d'expulsar els moriscos el portaren, segurament, a aplegar tota una sèrie de documents -conservats actualment a l´Arxiu de Predicadors de València-, i, entre ells, la seua Relació verdadera, molt en particular, de tot lo que ha passat en la extracció dels moriscos del present regne de València y depopulació de aquell, que fa l´efecte de començar sent una justificació d´alguns documents als que ara mateix hem al·ludim, però que sovint es deixa portar per la narració dels esdeveniments i, fins i tot, ens ofereix anècdotes concretes i particulars que ens remeten més prompte al gènere de les relacions de successos -on en realitat l´hem d´encabir- que a la crònica documentada de majors pretensions historiogràfiques.

Escrita en la llengua del país, tot i que els copistes sembla que han deixat alguns dialectalismes de fora de la ciutat de València, el relat de Cerdà de Tallada és ajustat a la tradició local i té un nivell de prosa culta propi dels homes que estaven en contacte amb la documentació burocràtica antiga i contemporània seua i, per tant, amb presència de formes arcaïtzants, però també amb castellanismes i llatinismes que es consideraven, llavors, un clar símptoma de modernitat.

Editada de fa anys per Josep Lozano, la relació de Cerdà de Tallada és realment singular i paga la pena fer l'esforç de llegir-la, perquè, a banda de fornir-nos de dades sobre aquell desgraciat episodi de la història valenciana, ens mostra de manera molt viva com van ser aquells temps.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.