Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Uns amors difícils

Confesse que des que vaig conéixer el cas del mercader Pere Seriol, que al seu llibre de compte i raó -on portava la comptabilitat dels seus negocis- va anotar, també, certs afers amorosos, esdevinguts l´any 1371, aquell bon home sempre ha captat la meua atenció. Entre altres coses, perquè es tracta d´un dels primers testimonis valencians de dietari personal i on, a més, es pot detectar l´emergència d´un «jo» enamorat, però lluny de les manifestacions literàries a l´ús. De fet, Pere Seriol, en companyia del seu amic Bernat Casà, i de nit, es dedicà a posar per València pasquins on declarava el seu amor per «la gentil, dolsa i amorosa» Miqueleta d´Artés, la qual, per altra banda, havia estat promesa -encara que «en la ajustaya no y ach juglàs»- a «lo bort» Antoni Granada.

Això convertia el seu amor en impossible de materialitzar-se en matrimoni. Seriol va sentir «la gran dolor»; però no per això va desistir del seu enamorament, i una setmana després posà «títols» en determinats carrers i llocs de la ciutat de València per fer notoris els seus sentiments: «devant l´alberch d´en Nicholau Savila yo ascriví lo meu títol, qui diu: Lo beguí per amor; i al portal de Senta Maria Machdalena i en lo carrer de la dona Catalina, mare de la gentil Miquaeleta, ab .I. títol qui diu: Sent Miquel, ajuda´m!; hi .I. altre qui diu: En mon cor hi tindré, per tots temps com viuré. Hi fiu semblant en lo carer de la dona Quadres, hon era la gentil Miquaeleta». L´obsessió amorosa de Pere Seriol degué ser realment profunda i arribà a anotar les vegades que veia l´enamorada, o, encara, la celebració de les esposalles d´aquella.

Pere Seriol, en inserir entre les seues anotacions econòmiques les entrades que feien referència al seu enamorament, sense saber-ho, s´avançava en segles al dietarista Català de Valleriola, que també ens deixà constància per escrit del seu amor i del seu casament, celebrat d´amagat i sense el necessari consentiment dels pares. O -tot i que per motius molt diferents- està en contacte amb les mostres d´amor que podem detectar en alguns casos jutjats i condemnats per la Inquisició, com ara en el cas del frare trinitari Miquel Salvador de Morales, que, des de ben menut, havia estat enamorat i havia practicat sexe -«desnudos en una misma cama»- amb seu amic Baptista Tafolla. Aquelles gents, també, s´enamoraven com nosaltres. En alguns casos, per damunt de les dificultats del seu món.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.