Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Fires de les necessitats

La primavera es revela com a equinocci vociferant des d'una posició sedent o hiperactiva, previ a l'entrada dels interessos generals i dels teus al quiròfan social per sobredosi mediàtica i fakenewer. Fires de les necessitats, o de les il·lusions, les vanitats, i la convivència de veritats i mentides elaborades o improvisades. La bromera de les xarxes socials i les liquidacions d'estocs ideològics, amb sinceritat estupefaent, càndida estupidesa, o sentimentalisme transversal.

Parlem d'ahir i de demà. Ahir, dimecres, era el dia en què es commemorava el primer assaig hispànic de la telegrafia sense fils -en Sevilla, on succeí la més recent ensulsiada cívica, en una mena d'avançament de la Setmana Santa política. I també l'eixida del Titanic des del port de Southampton -mentre la tragicomèdia sepulcral del Brexit arriba a un fracàs triomfal. I també la fundació del Partit Revolucionari de Cuba, fonament de la seua independència -per part de José Martí, que era fill del Grau de València. I el centenari de l'assassinat d'Emiliano Zapata -i Mèxic diu intentar alguna opció racional per la catàstrofe de Veneçuela. I era el Dia Internacional de l'Investigador Científic -que caldria rebatejar de la «Investigació científica», per les dificultats d'accés de les dones al camí de la ciència teòrica i aplicada, i perquè és l'assumpte on se la juga la joventut, o siga, la societat i el món.

I demà s'animen ja les fires de les necessitats, al poble, país, estat, continent. Demà de nit, el progressista més templat alçarà la veu i els gests del seu diàleg persistent al Palau de la Festa de la ciutat que des de fa uns dies té per nom Castelló de la Plana, i diumenge que ve, la república de les lletres d'Escola Valenciana representarà a la mateixa ciutat la Festa per la Llengua.

És així tot, des de demà. Per la meua part, havent observat les quatre o cinc ofertes físicosocials més abundants i insistides, et faig avinent que aconselle sense reserves la gent que menys gasta en decibels insultants. En concret, aplicant la regla a les meues circumstàncies, la candidata més templada (ciutat), el més alt (país), el més templat (estat), i el més gentleman (continent).

Casualment -i no és la primera vegada-, la saviesa i la bellesa de les quatre personalitats al·ludides venen a coincidir amb propostes polítiques de liberté, egalité, fraternité. No digues ara, ni el 28 d'abril ni el 26 de maig, que no saps reconéixer l'opció ideal o real menys perillosa, analfabeta, desbaratada o catastròfica. O que has oblidat que -en la vida com a glòria, enigma o cambalache-, tota acció que tu no faces, que no fem, serà feta contra tu, contra nosaltres.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.