Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Que tingam un bell dia

Em permetreu, amics lectors, que, tot i ser avui un diumenge important des del punt de vista polític, no vos parle de la transcendència que té que totes i tots anem a votar. Cal saber acabar bé allò que bé va començar. Tampoc no calen més raons ni motius dels que ja sabeu. Crec que aquells que em llegiu teniu perfectament clar perquè cal votar avui. I a qui. Deixem-ho ací.

Permeteu-me, per tant, que dedique aquesta columna al llibre de cuina tradicional que ha preparat el meu amic, periodista i agitador gastronòmic, Paco Alonso, en record i homenatge a aquelles dones que, amb dedicació pacient, saviesa i molt de gust, ens han educat el paladar. Parle, en aquest cas, del llibre La cuina de les comtesses que recull i fotografia una selecta col·lecció de receptes tradicionals d'un poble com l'Alqueria de la Comtessa. I d'ací el títol tan evocador que converteix en nobles dames de la cuina casolana una dotzena de mestresses d'aquest poble saforenc.

Trobe que el fet que aquest diumenge siga especial no fa més que afegir interés i sentit a bona part de les receptes que ens presenten aquestes ames de sa casa i del seu poble. Perquè molts dels menjars dels que ens parlen són precisament plats de diumenge, de festa, de comboi, és a dir, menjars que celebren la vida en societat, en harmonia, en col·lectiu.

Així que, en un dia com el d'avui, el que recomane és anar a votar d'hora i després ajuntar-se en colla amical o familiar, i compartir un bon àpat dominical, si és possible començant per un aperitiu de picadetes (espencats i figatells), seguit d'una primaveral paella al camp, o d'un bon putxero en família, o d'una cassola d'arròs al forn, o d'unes coques de recapte, per reivindicar-nos gustosament com a valencians i mediterranis. Perquè com digué un savi filòsof, «si em dius què menges, et diré qui ets, d'on ets, com vius, i com penses».

Així, havent cumplit el deure de votar, podrem passar el diumenge esperant els resultats desitjats. Perquè la millor manera d'esperar una notícia sempre serà en companyia. Si la notícia és bona, la podrem compartir alegrement i feliç, i, si no ens satisfà, tindrem també amb qui trobar consol. En qualsevol cas, desitge als lectors un dia memorable. I agraesc a Paco Alonso i les dotze comtesses que m'hagen regalat aquest delicat receptari de fantàstiques meravelles casolanes: un plaer.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.