Tradicionalment, després del Nadal sempre sentim parlar de la pujada de gener, també en estes dates l’altre gran titular era el de les rebaixes. No és que servís de mesura pal·liativa als possibles excessos del Nadal, però si que servia per requilibar un poc les coses... i els pressupostos.

Poc es parla ja d’esta pujada i encara menys de les rebaixes i, si se’n parla és més pel màrketing de les grans corporacions que per la notícia “real” del que suposava (abans, ara ja no) el període de rebaixes.

Si m’ho permeteu, podríem dir que esta temuda costera (de gener) ha esdevingut cara avall i ja veurem si sense fre. Què volem dir? doncs això mateix.

Fins ara el sentit figurat de l'expressió era cap amunt, com que ens costava un doble esforç, no sols per caminar si no per fer-ho costera amunt, era privatiu del qui volia comprar. Doncs bé ara els compradors que esperaven a gener o febrer a les rebaixes, que s'espavilen, aniran també, cap a baix, com el comerç, i no per tindre o no que esforçar-se en caminar. Diuen que és més difícil baixar que pujar. Has de fer el doble esforç de controlar les teues passes i no esvarar, ni entropessar i rodolar. On volem anar a parar? això és el que ens hem de preguntar. Prudentment estem patint des d'abans del dia de Reis, ja anunciades rebaixes, els dies sense IVA; que com podeu suposar són una doble falsedat ja que, d’una banda cap article està exempt de l’IVA (que s'ho faça mirar Hisenda) i d’altra part, quin IVA? el del 4%, el del 7% o el del 21%, que tot depèn de quin article siga sense IVA. Enguany, abans de la nit de reis, ja estaven penjats de les vidrieres dels grans magatzems descomptes al 40% i al 60%, a veure si al capdavall, ens ho regalaran tot. No, no espereu això. El que sí és cert, és que encara que alguns s'esforcen en pintar-ho fàcil, passarà en les grans superfícies com en els bancs? que ens cobraran per tenir els diners allí dipositats?

El comerç de proximitat ara vol dir molt més, vol dir que, a més d'estar prop, està arrelat al territori, sense baixar de la vorera, ni tindre que agafar vehicles motoritzats públics o privats, pagant els impostos a les nostres institucions i creant teixit econòmic i social. Gaudiu-ho mentre pugueu, compteu amb ell, enfortim eixe teixit de distribució comercial que és com la saba que enforteix l'arbre social, que dóna força als nostres barris i viles i, al capdavall també ens donarà ombra i frescor a l'estiu. I sobretot, no fem llenya d'ell que, ens calfarà un hivern i al següent no el tindrem, i com ja passa, ens penedirem per patir dels estralls del canvi climàtic.

No anem en sentits oposats, posem tots els nostres sentits en el valor de la nostra direcció, un valor positiu o acabarem, costera avall i les corbes a peu. Obrim l'ull i cuidem el que tenim.

Bones ofertes 2020