A l'agost del 2014 vaig tindre l'honor de ser convidat als actes oficials en commemoració del 70 aniversari de la Liberació de Paris. Solament hi va poder acudir un supervivent de La Nueve, la companyia de republicans espanyols que va dirigir eixe alliberament: es tractava de Rafael Gómez, de Roquetas de Mar, Almería. Un home brau, sobri, contingut, com és la seua terra, què em va impressionar vivament.

Quan em vaig assabentar, al 2016, que el Congrés dels Diputats havia rebut una Proposició No de Llei presentada pel Grup d'Unidas Podemos per reconéixer el valor i l'entrega de La Nueve, vaig desitjar que se li ficara prompte una data per a la seua tramitació. Volia cridar a Rafael Gómez a la seua casa a Estrasburg, eixa cruïlla d'Europa on ell, després de molts anys recorrent els camins i les batalles que dugueren a la Llibertat, va poder finalment establir-se amb la seua esposa, Flórence, i amb llurs fills, per tindre una existència modesta i anònima, com correspon als heroïs de raça.

Volia cridar a Rafael per demanar-li que presenciés eixe debat des de la tribuna de convidats del Congrés. Malauradament, eixe debat no va arribar a produir-se mai, i ahir un bon amic em va donar la noticia de la seua defunció, a l'edat de 98 anys, víctima del coronavirus.

Rere la mort de Rafael, no hi és viu cap integrant de La Nueve. Ja veuen, una volta més s'arriba tard a l'hora de honrar com cal a aquells que varen donar el millor de sí mateixos per construir el present de benestar que tenim. Un exemple que ens ha de guiar per albirar prompte un futur de superació de la pandèmia i reconstrucció social en clau de major integració mundial.

Ha mort Rafael en un hospital d'Estrasburg, en eixe centre de l'Europa que ara dubta i no sap com acarar unida el seu deure de solidaritat amb els qui estan patint la malatia i el dolor. Rafael Gómez, víctima d'incomprensions i divisions que ens portaren a guerres brutals, víctima final d'una epidèmia que ningú no s'esperava, víctima sempre, callada però lluitadora.

No sé si alguna volta el Congrés dels Diputats arribarà a debatre cap iniciativa per al degut reconeixement de La Nueve. Espere que, encara que tard, eixe moment arribe per reconéixer a un grupo de compatriotes que un dia, fà molts anys, encapçalaren l'alliberament de la capital moral d'Europa.

* Diputat al Congrés per València (2016-2019)

President de Via Mediterrània