Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Torrevieja a principios del siglo XX

Les nostres ‘Granades’ particulars

«Al contrari que Alberti jo sí que he anat a Torrevella, a trucar a la porta de la casa familiar»

El meu avi Faustino va nàixer a Santa Pola, igual que les seues germanes majors Natàlia i Antònia. Va ser un fet casual per la feina del meu besavi, un carabiner murcià de Torrepacheco que, després d’haver estat a la guerra del Marroc i Mallorca, va buscar destinacions més properes a la llar familiar i va trobar en Santa Pola i després Torrevella el millor indret.

Malgrat els escassos 10 anys que el meu iaio va poder disfrutar en pau la seua infantesa abans de l’arribada de la guerra, m’encantava escoltar-lo quan, amb la mirada perduda en l’horitzó com intentant detectar els records entre els núvols blancs del cel, em desgranava un a un els seus records d’infantesa. Les muntanyes, «enlluernadores», de sal de les Salines; la platja en la qual es banyaven- «els xiquets, completament nuets i les mares amb roba»- a primera hora, «abans que arribaren els turistes nacionals» o el port que recorria en companyia de son pare mentre aquest vigilava amb un company qualsevol possible contraban. «Fumaven i xarraven davant de la mar i jo els sentia parlar de política».

Eren els primers anys de la dècada dels 30 i l’escàs salari de carabiner s’intentava compensar amb el lloguer d’una part de la menuda casa en la qual hi vivien a Torrevella a famílies que venien de Madrid. «Nosaltres ens acomodàvem tots en una habitació i els deixàvem les nostres a ells. D’aquesta manera i també ajudant a vendre sabates a un amic de la família que era d’Elx anàvem tirant», em contava.

Al contrari que Rafael Alberti, que mai va anar a Granada, jo sí que he anat a Santa Pola, al seu barri antic, allà on estava el vell quarter i l’església. I també a Torrevella, a eixa casa compartida per estacions del carrer Chapalangarra, on tot el món que coneixia fins aleshores el meu avi va començar a ensorrar-se despietadament el 18 de juliol de 1936. Però això, és una altra història.

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.