Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Marcos Pastor: "El projecte vol demostrar, mitjançant l'experiència, que totes les persones som capaços de canviar el món"

«Les nostres accions poden inspirar a altres persones a generar noves idees i projectes», afirma Pastor

Marcos Pastor: "El projecte vol demostrar, mitjançant l'experiència, que totes les persones som capaços de canviar el món"

«Sostenibilitat 3F» és un dels 10 projectes premiats en la 26 edició de les Ajudes a Projectes Interassociatius, una iniciativa de la Fundació Horta Sud amb el suport de Caixa Popular i el Grup Ugarte Automoción. Esta convocatòria té com a principi inspirador afavorir la participació ciutadana i enfortir el teixit social de la comarca de l'Horta, contribuint a la realització de projectes de desenvolupament cultural, social o educatiu entre associacions.

P Quin és l'objectiu del projecte «Sostenibilitat 3F»?

R El projecte pretén demostrar, mitjançant l'experiència, que totes les persones som capaces de canviar el món. En xicoteta mesura si actuem a nivell individual, i en molta major mesura si actuem a nivell col·lectiu. Per a aconseguir este objectiu executem en diversos col·lectius diverses accions aprofitant la xarxa de contactes teixida en els barris de Tres Forques i Vara de Quart de la ciutat de València. Cada entitat participant realitza les seues pròpies accions a nivell local i les accions s'entrellacen i es difonen conjuntament generant un projecte de barri. Amb la implicació de les entitats s'aconsegueix arribar a molta més gent i es mostra a través de diverses iniciatives que amb xicotets canvis en els nostres hàbits som capaços d'influir per a bé en el món que ens envolta.

P Com va nàixer la iniciativa?

R L'Associació Veïnal i Cultural Tres Forques i l'AMPA del col·legi Ciutat de Bolonya tenen ja una llarga trajectòria en el treball per la millora del medi ambient. Ambdues han sigut claus en diversos projectes i iniciatives premiats i reconeguts a tots els nivells.

«Fibrociment? No, Gràcies» és una iniciativa sorgida des de la problemàtica de l'amiant en els col·les.

«Colecamins» és un projecte de camins escolars que ha sigut premiat a nivell autonòmic i reconegut a nivell internacional. Sorgeix del treball de mares i pares de 6 col·legis de la zona, entre ells el Ciutat de Bolonya, que decideixen col·laborar per a augmentar l'autonomia dels i les xiquetes i millorar els entorns escolars.

«València per l'Aire» és una plataforma per a la millora de la qualitat de vida de les persones que habiten a València, a través de la millora de la qualitat de l'aire de la ciutat. Per a això treballa amb dades obertes que permeten comprovar la situació i l'evolució d'indicadors ambientals i faciliten la presa de decisions per part de les institucions. A més d'això, s'adopta una actitud propositiva plantejant actuacions pròpies i per part de les administracions públiques encaminades a la consecució del seu objectiu. L'Associació Veïnal i Cultural 3F és membre fundador i participant actiu en la iniciativa.

P Quines associacions i entitats formeu part del projecte?

R Les AMPA del Col·legi Públic Ciutat de Bolonya i de l'Escoleta Municipal SOLC i els equips directius de tots dos centres, l'Associació de Comerciants del Mercat Municipal de Castella, el mercat de proximitat de referència en el barri, els col·lectius Colecamins i València per l'Aire, així com totes les empreses que col·laboren en la Mostra Sostenible 3F, sota la coordinació de Chusa Latorre, una mare de l'AMPA del Ciutat de Bolonya.

P Per què és tan important el treball en xarxa entre diferents associacions i col·lectius?

R La xarxa és confiança, és amistat, és impuls, és motivació, ho és tot. Sense treball en xarxa, no hi ha projectes. És la que dona la potència a totes aquestes iniciatives. Hem aprés que sense xarxa no tenim abast. No ens agrada treballar sense xarxa.

P Quins aprenentatges heu tingut treballant en xarxa?

R En el nostre cas han sigut molts. El fet de treballar en xarxa ens ha permés, en primer lloc, arribar a més gent i aconseguir conscienciar a un major número de persones. En segon terme, el treballar en xarxa soluciona també un dels nostres principals problemes, la falta de motivació. Treballar sol i aïllat moltes vegades és frustrant, però en treballar en xarxa es generen espais on compartir assoliments, idees i inquietuds. De les sinèrgies que obtenim de treballar en xarxa, hem de tindre en compte la riquesa que ens aporta la diversitat, que afavoreix també la possibilitat de comptar amb solucions més creatives i majors aprenentatges personals.

P Quines són les principals accions del projecte?

R Intentaré nomenar-les totes: tallers didàctics i pedagògics, jornades dedicades a mobilitat sostenible, activitats puntuals i exposicions en els col·les, participació dels xiquets en els horts urbans de les tres entitats, iniciatives de reutilització de llibres i joguets a través de les AMPA, Bicipasseig Colecamins, Mostra i Mesa Sostenible (amb comerços i entitats que aposten per la sostenibilitat), falles sostenibles, visites organitzades al Mercat Municipal de Castella, petició de millores urbanístiques i d'equipament de tractament de residus en el barri, generació de noves plataformes i projectes imprevistos a partir de les accions realitzades€

PCom podem incrementar la conscienciació sobre temes com el medi ambient i el consum responsable?

R Ja ens agradaria saber-ho. Nosaltres pensem que una manera és posant en marxa aquest tipus d'accions. Per descomptat, sense fer res la conscienciació no apareix sola. Les nostres accions poden inspirar a altres persones a generar noves idees i projectes o, almenys, portar-los a xicotets canvis d'hàbits que ajuden a la sostenibilitat.

P Per què és important el compromís col·lectiu en temes tan globals com el canvi climàtic?

R Per a un problema global, una solució global. Les grans decisions i accions que actuen contra el canvi climàtic hauran de vindre des dels governs i les administracions, però a aquests els triem la ciutadania, nosaltres i nosaltres.

Compartir el artículo

stats