Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Suplemento

Una escola sobre rodes... de robot

El col·legi Engeba de València lidera el projecte internacional «Stemjam», dins del programa Erasmus+, amb el qual els seus alumnes aprenen a crear i controlar un robot

Els robots es dirigixen amb ordres que es donen des d'un portàtil. m. á. montesinos

El Col·legi Engeba de València s'ha embarcat en una aventura que porta el nom del centre fins a Polònia, Turquia i Itàlia. Lideren Stemjam, un projecte Erasmus+ d'innovació internacional gràcies al qual els 60 alumnes de 2n d'ESO aprendran a programar i donar ordres a uns xicotets robots de quatre rodes. Amb els programes Arduino, nBlock i Scratch l'alumnat transmet als robots què han de fer, pas a pas. D'esta manera, l'equip docent preténpassar de la teoria a la pràctica.

Scratch, els alumnes poden «vore conceptes de la matèria de manera aplicada, no només teòrica». «Per exemple, alguns robots només avancen si l'alumne ressol els problemes de Matemàtiques i les equacions que proposa l'ordinador», assegura.

Rebeca Naves, la directora d'este centre concertat, apunta que l'objectiu del projecte és augmentar l'interés de l'alumnat en les assignatures científiques i la Tecnologia (STEM), sobretot entre les xiques. «Les carreres més tecnològiques encara són elegides majoritàriament pels xics», lamenta Naves. A més a més, Stemjam també els ha servit «per a obrir fronteres i vore que s'està ensenyant en altres centres i de què manera».

El projecte, que es desenvolupa des de gener de 2017 fins desembre de 2018, va rebre l'aprovació del Sepie (Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació) i està cofinançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea. «Va ser una alegria tremenda que ens el concediren. Intentem que els alumnes tinguen més interés en les assignatures STEM, base en carreres que ja tenen un gran dèficit de professionals i, tindran més d'ací a uns anys...», indica Mónica Forner, professora de Tecnologia. En la mateixa línia, Gutiérrez assegura que són àrees «amb molt de futur», ja que «un cotxe, una nevera... qualsevol cosa mecànica ja és electrònica hui dia», afegix.

Per a poder ensenyar robòtica als alumnes, primer els professors han hagut de formar-se. «La robòtica està cada vegada més a les aules i açò ens permet actualitzar-nos i que els nostres alumnes tinguen la possibilitat d'aprendre», apunta Forner. Elena Serra, també professora d'esta matèria, explica que els joves mostren «molt d'interés, molta curiositat i molta il·lusió». I és que, com afirma, la robòtica ha tingut un impacte a les aules «més gran del que s'esperava». L' Scratch utilitza un llenguatge que dissenyà el MIT, que està pensat per apropar la programació als alumnes de manera visual i senzilla, ja que les diferents ordres i accions tenen diferents colors. De fet, per als estudiants d'Informàtica de 1r de l'ESO «és com jugar», assegura el Gutiérrez. A més, Mónica Naves explica que es treballa amb diagrames de fluxos, pel que «abans de asseure's amb l'ordinador, els alumnes han de pensar què volen que faça el robot». En definitiva, utilitzen la seua imaginació.

De moment i a falta del què inventen els alumnes, el centre ja compta amb un robot «bomber», amb un sensor capaç de detectar el foc i calcular a quina distància està; un altre que sap si una aula està en silenci o no, i dóna ordres; i dos que poden arreplegar i portar objectes.

El col·legi ha remodelat el Taller de Tecnologia, per fer d'ell un espai de creativitat ( makerspaces) i, a més, amb Stemjam crearan una guia de robòtica i un curs online perquè altres escoles i instituts puguen desenvolupar el mateix projecte. Alumnes com Alejandro, Sandra, Ángel, Azhar Enric Muhammad i Laura constaten que al principi sembla complicat, però després programar «enganxa» i és divertit. Alguns ja somien, fins i tot, en inventar un monopatí volador!

Compartir el artículo

stats