Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Formació

Eines periodístiques per a desxifrar el món

La Unió de Periodistes porta el taller "Llegir premsa als IES a 14 centres de València i Castelló. Els alumnes de l'IES Juan Garay de València han treballat la crisi dels refugiats i han simulat una roda de premsa

Eines periodístiques per a desxifrar el món

Igual d´atractiu com desconegut, l'ofici de periodista arriba a algunes aules valencianes de la mà de la Unió de Periodistes. L'organització professional oferix als instituts tallers per a intentar que els més joves de la societat s'«enganxen» a la premsa, agafen el costum de llegir notícies i desenvolupen el seu esperit crític. La tasca no és senzilla en els temps del WhatsApp, d´Instagram, de Snapchat i de la immediatesa, però per això és, tal vegada, més necessària que mai. «Amb Internet es queden només amb els titulars, que repetixen però no pensen què hi ha darrere», explica Mar Vivó. Ella és periodista i també està lligada al món docent, i ha estat una dels 14 professionals que ha impartit el taller «Llegir premsa als IES» en diversos centres, com a l'IES Juan de Garay de València, al qual ha assistit Levante-EMV.

En la seua experiència en les activitats que ha desenvolupat en els últims tres cursos que ha participat en el programa de la Unió, Vivó ha comprovat que a la pregunta de com estan informats, «la premsa no està entre les respostes dels joves», assegura. A les seues classes -que al principi eren més teòriques però que cada vegada són més participatives per a «mantindre als alumnes actius i fer que ells traguen les seues conclusions»-, ha comprovat que els adolescents «no estan acostumats al fet que els pregunten ni a fer-se preguntes», el què li preocupa, ja que «com a ciutadans haurien de fer-se moltes». Per això, a més d´explicar les bases, els gèneres i les rutines del periodisme, la seua tasca és actuar com a dinamitzadora de les sessions: ajuda als alumnes a formular preguntes correctament i a saber contextualitzar-les.

Malgrat la inicial apatia dels joves cap al món de la informació, Vivó assegura que sí s´interessen i recuperen la curiositat en certs temes. Per exemple, en les sessions els mostrà notícies sobre polítiques o esdeveniments educatius que els atenyen directament, i en un grup de 4t d´ESO han treballat la crisi dels refugiats, ja que el centre acollix a una estudiant siriana. D´esta manera, i amb el relat en primera persona de la seua companya, l´alumnat s´implicà i s´interessà per la labor periodística, a més d´empatitzar amb la jove.

Primer, els aprenents de periodistes van haver de documentar-se per saber què havia passat exactament en el conflicte i quines conseqüències ha tingut en la població civil. Després, van simular una roda de premsa. Així, la classe es dividí en diversos grups: els refugiats que havien de contar als mitjans de comunicació la seua experiència; els voluntaris d´ONG que coneixien la situació als camps; els polítics, que havien de buscar solucions; i els periodistes, que van haver d´aprendre a preguntar i repreguntar.

Entre l'empatia i la vocació

D'esta manera, «Llegir premsa als IES» és una oportunitat perquè els adolescents es posen al dia amb l´actualitat. «M´ha agradat molt perquè hem treballat en grup i ens hem ajudat entre totes i tots i crec que hi havia molts companys que no sabien el que passa a Síria», apunta l´alumna Samara Ahmad, en finalitzar la classe. Com ella, Carla Villalba també trobava l´experiència profitosa. «El què més m´ha agradat ha sigut poder aprendre la situació d´altres països, que ací desconeixem. Ens hem clavat en la pell dels voluntaris, dels refugiats...», afirma la jove.

A més, la roda de premsa simulada va permetre a alguns estudiants convertir-se en els professionals que somien ser en un futur. Miriam García no dubtà ni un minut: «quan em van fer triar, jo tenia clar que volia fer de periodista, perquè així practique per al dia de demà. Des de xicoteta m´agrada molt el periodisme i m´ha semblat molt bonic», confessa. D´altra banda, la seua companya Laura Navarro es posà en la pell d´una integrant d´ONG que assistix als refugiats. «De major m´agradaria ser voluntària, perquè em pose en la situació de la gent i això em fa molt de mal», relata. Altres alumnes del Juan de Garay, com Anes Messerdi, treballaren als seus grups altres temes socials, com la prostitució, que veuen als carrers o als anuncis i que per això sorgí a classe.

Fina Pons, professora de Dramatització i teatre, assegura que els tallers resulten «molt interessants perquè fan reflexionar als alumnes sobre temes que no es plantegen i per a tindre una visió imparcial». «La premsa i els telediaris els resulten molt exòtics, però han d´acostumar-se. Són conscients que estan, però els avorrix perquè no ho coneixen. Quan es familiaritzen ho saben apreciar», assegura la docent, que també destaca que els role play de les rodes de premsa els fa treballar habilitats del teatre.

Per la seua banda, la vicedirectora del centre públic, Carme Calonge, destaca que a través de «Llegir premsa als IES» es «practiquen totes les competències». «Ens ha sigut de molta utilitat, perquè treballen la lingüística, ja que la periodista ha pogut oferir el taller en castellà, valencià i anglés; a més, aprenen a aprendre», apunta Calonge. Tanmateix, «veuen com filtrar informació i desenvolupen les seues competències digitals utilitzant les noves tecnologies. Han sigut conscients que a través dels mòbils també es pot accedir a les notícies».

Estes lliçons, que es realitzen amb la col·laboració de l´Obra Social «la Caixa» durant el primer trimestre del curs, van dirigides fonamentalment als alumnes de 3r i 4t d´ESO dels instituts públics, però en el Juan de Garay també s´han impartit a estudiants de 1r d´ESO i de PMAR (Programa de Millora de l´Aprenentatge i Rendiment de l´alumnat d´ESO). En este últim grup treballen per àmbits, pel que l´activitat ha sigut molt útil per a desenvolupar les competències sociolingüístiques.

Catorze centres en la 5a edició

Però no només aprenen els alumnes, també els professionals de la informació. «Jo d´ells he aprés moltíssim, és una experiència molt enriquidora i una oportunitat d´or per a estar al costat de l´audiència», explica Mar Vivó. El truc és ser molt flexible, afirma. «El més important és adaptar-se a cada grup, depenent del seu grau de participació», aconsella. Des de la direcció del centre també destaquen els beneficis de què a les aules entren formadors que no són els habituals, amb una altra manera d´ensenyar i altres punts de vista.

El projecte, que es va dur a terme per primera vegada a la C. Valenciana el curs 2013-14, té tres objectius fonamentals, apunten des de la Unió de Periodistes: fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu, i conscienciar de la necessitat d'estar informats. És una aposta per la formació integral dels joves que, de la mà de 14 periodistes, este curs ha arribat a 14 centres de Borriana, La Canyada, Alzira, Mislata i València.

Compartir el artículo

stats