Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El Xanquete de La Coma és «La bomba»

El CEIP Antonio Ferrandis de Paterna grava un curt que és Un al·legat contra l´absentisme escolar i reivindica l´educació com a via d´eixida de la marginalitat

El Xanquete de La Coma és «La bomba»

«Mama, no quiero ir al colegio»... Així, arranca el curtmetratge «La bomba», un impactant projecte cinematogràfic sorgit de les aules del col·legi públic Antonio Ferrandis de la Coma de Paterna, El Xanquete, que és tot un al·legat contra l’absentisme escolar i una posada en valor del paper de l’educació per a eixir de la marginalitat. El director i coguionista del curt és Manu Pons, mestre d’Educació Física i tutor de 6º de Primària del Xanquete, que després de gravar més de cent vídeos junt a l’alumnat en els projectes audiovisuals del centre durant 8 anys ha donat el salt a la gran pantalla amb «La bomba».

En esta aventura li han acompanyat dues productores valencianes, Vórtex Media i The Natives, que van prestar desinteressadament els seus equips tècnics i personals durant els tres dies de rodatge d’este treball de 17 minuts que va mobilitzar fins a 30 persones darrere de les càmeres.

Menys dos actors professionals, els protagonistes de «La bomba» són els xiquets i xiquetes del Xanquete, especialment tres d’ells: Juan Mendoza, Juanito; Juanjo Motos, Farru: i Natanel Oliver, el Kió, que a més canta els temes flamencs de la banda sonora original que ha composat Josué Vergara per esta obra. El rap final l’interpreta Raúl Lloret, mestre i vocalista de Mania Lírika.

Preestrena demà a Paterna

El curt, que es preestrena demà (19 hores) en el teatre Antonio Ferrandis de Paterna, ha despertat l’interès d’una distribuïdora de Madrid amb gran experiència en els Premis Goya del cine que estudia llançar «La bomba» a nivell nacional i internacional.

«Per a mi La bomba és una metàfora dels xavals del barri, que són una bomba que no saps quan va a esclatar», explica Pons, que ha escrit el guió del curt junt a Elena Escura. «Hem volgut reflexar la realitat del barri, les dificultats que viuen els seus xiquets i xiquetes, així com la problemàtica del fracàs escolar i les conseqüències que té pels xavals el no anar al col·legi».

Per tot açò, el curtmetratge és una bomba en favor del gran paper educatiu i social que fan els Centres Educatius d’Acció Singular (CAES) com el Xanquete, on tots els seus 110 alumnes són de compensatòria al viure en un context socioeconòmic desfavorable i ser d’una minòria ètnica. La gran majòria d’ells pertanyen a la comunitat gitana.

El primer pas, combatre l’absentisme escolar, ja s’ha conseguit. La il·lusió per participar en el curtmetratge, que es rodà en juliol, va motivar a l’alumnat a anar a classe. Els tres dies del rodatge, que fou un treball intensiu des de les 8 del matí fins a les 19 hores, «no faltà ningú», recorda Manu, que agraïx «la implicació al 100 % de les famílies».

Confiança i respecte

«Tot este projecte seria inviable si l’escola no tinguera la confiança i el respecte dels pares i mares de l’alumnat, i això s’ho hem guanyat el professorat patejant el barri pam a pam, aconseguint que el col·legi siga un motor de canvi a La Coma i i que les famílies vegen que necessiten l’escola», diu Manu Pons.

El director del Xanquete, Juan Manuel Reig, afirma que el primer pas «és guanyar-se la confiança dels pares i mares, i a partir d’ahí entra l’educació». «Les famílies han de veure que nosaltres no som un grup de paios que venim a imposar-los com educar als fills, que la nostra intenció no és ‘apaiar’ als xiquets sinó formar persones».

Esta escola d’Infantil i Primària dóna gran importància a formes d’abordar el currículum de forma més innovadora i motivadora, com ara la inclusió educativa i social a través de l’art. Per això porta anys al projecte Mus-e de la Fundació Yehudi Menuhin i des de fa dos cursos participa en l’Erasmus+ EducArte.

Compartir el artículo

stats