Senyora Punset, deuria vosté demanar disculpes a tots els valencianoparlants que ha ofés, per als quals parlar en valencià és molt més que garantir la perdurabilitat de una llengua, és una mostra de dignitat i llibertat personal. Quina tonteria és eixa de que el valencià no serveix per a trobar treball? Que potser parla vosté en castellà per a trobar millors ofertes laborals? No parlaria anglés, o alemany?

No! Vosté parla castellà perquè és la llengua que li han parlat des de xicoteta, la llengua en que raona els seus arguments, expressa millor els seus sentiments, i fa les bromes més ocurrents, si es que vosté somriu. És la llengua en la qual se sent còmoda, se sent com en casa. En definitiva, la llengua en la qual se sent vosté, vosté mateixa.

Per això, tinc curiositat per saber com reaccionaria si el president de les Corts Valencianes fóra alemany i li diguera que «el castellano» és «poco útil para encontrar empleo», i amb ell «se vuelve a las aldeas». No se sentiria atacada? Menyspreada? No li diria amb tota la malíccia del món: «Yo en mi casa hablo como quiero, y si no le gusta, váyase a la suya». Doncs això, practique la empatia. Eulàlia Gregori. València.