Estes últimes setmanes s´ha parlat molt de la llibertat d´elecció dels pares en l´educació dels fills, i s´ha fet quasi exclusivament des d´un punt de vista: el d´exigir a l´Administració el manteniment de totes les places de l´escola concertada. Tot això emparant­se en un suposat atac contra este tipus d´escola que no es pot justificar amb dades i que només s´entén com una campanya de desprestigi polític.

Tanmateix, els problemes que nosaltres ens hem trobat, com a pares d´una xiqueta que començarà el pròxim curs l´etapa d´Infantil de tres anys, són ben diferents. En el districte VI de València s´ofereixen 21 unitats de tres anys en centres sostinguts amb fons públics, de les quals només una presenta un programa plurilingüe d´ensenyament en valencià, mentre que les altres vint presenten exclusivament programes plurilingües d´ensenyament en castellà. En termes estadístics, l´oferta de places en valencià és del 5 %, enfront del 95 % del castellà.

Ens sembla una distribució totalment desproporcionada que atempta directament contra el nostre dret de donar a la nostra filla una educació en què el valencià siga la llengua principal. Com a conseqüència, hem hagut d´optar com a segona i tercera opcions per centres de zones limítrofes, amb el consegüent desavantatge en la puntuació i el risc evident de no obtindre plaça. A partir de la quarta opció només hem pogut optar per centres molt allunyats del nostre domicili o línies en castellà, simplement perquè no tenim cap alternativa.

És possible que esta situació acabe bé i la nostra filla entre en la primera opció que hem triat, però això no canviarà la greu discriminació que pateix el valencià en molts barris de la ciutat de València. Entenem que possiblement es tracte d´una situació heretada de l´Administració anterior, però esperem molta més sensibilitat del nou govern cap a estos temes. Mentre les pàgines dels diaris i les ràdios continuen parlant constantment d´una polèmica artificial que utilitza l´educació com a coartada política, la situació de molts pares com nosaltres continua sent invisible.