Arran dels dubtes que ha generat entre les AMPA la implantació del programa Xarxa Llibres, d´ajudes per a la compra de material escolar, els i les representants de FAPA-Castelló s´han reunit, junt amb les federacions d´altres províncies del País Valencià, amb la Conselleria d´Educació. L´objectiu de la trobada ha sigut donar solució als problemes i dubtes que ha suscitat la gestió del projecte.

Segons ha explicat la conselleria el programa Xarxa Llibres s´estructura en diferents fases. De moment, ens trobem en la fase zero, que finalitza el divendres 20 de novembre i consisteix a recollir les sol·licituds de participació dels municipis, ja que la incorporació al programa és de caràcter voluntari. Un cop presentades les sol·licituds, la conselleria aprovarà la participació en el projecte i farà públic el llistat de les localitats que hi participen. Tot seguit, es donarà pas a la primera fase on es dotarà als municipis participants d´un programa informàtic, connectat amb el programa ÌTACA dels centres educatius, que els permetrà contrastar les dades de l´alumnat per a la gestió de les ajudes, ja que aquestes s´hauran de presentar en l´ajuntament on estiga empadronat l´alumne o alumna sol·licitant. És per això, també que cada localitat habilitarà una oficina especial per atendre a les famílies sol·licitants i gestionar la documentació pertinent per facilitar l´accés a les ajudes.

Seran els mateixos ajuntaments els que establisquen un període de presentació de les sol·licituds i, a banda de la documentació requerida pel Consell, també podran requerir informació complementària. No obstant això, Educació a ha afirmat que intentarà que siga un procés homogeni per a tots els municipis.

Documentació per sol·licitar les ajudes

En el cas dels centres d´Educació Especial, els CAES, i les famílies en condicions socioeconòmiques desfavorables, seran els centres els que tramiten directament les ajudes. Però, la resta d´alumnat haurà de justificar la compra de material. Per accedir a les ajudes, les famílies hauran de presentar, a l´ajuntament on estiga empadronat l´alumne beneficiari, el formulari de sol·licitud on s´haurà d´incloure el NIA (que és el número que s´assigna a cada alumne en el moment de la matrícula i en el que està registrat al programa ÌTACA) i el codi de centre.

Les famílies que desconeguen el NIA dels seus fills hauran de demanar-lo al seu centre. Així mateix, cal destacar que la Conselleria ha afirmat que el formulari de sol·licitud no estarà disponible fins a l´1 de desembre, que és quan els ajuntaments començaran a gestionar la documentació. El formulari es podrà emplenar electrònicament o bé, imprimir i emplenar-lo manualment per després lliurar-lo a l´ajuntament. A la sol·licitud s´haurà d´adjuntar una factura original, un duplicat o còpia compulsada, on es detallen els productes adquirits i el preu per justificar la compra de material.

Aquest document, es preferible que estiga a nom de l´alumne o alumna, pare, mare o tutor i ha d´incloure el CIF dels proveïdors i el número de factura.

Justificació compra conjunta de material

Les AMPA que hagen realitzat la compra conjunta del material escolar també hauran de justificar la compra de manera individualitzada. Per a aquests casos l´AMPA haurà d´emplenar un model de justificació individualitzada que s´haurà d´expedir a cada alumne o alumna que haja participat de la compra conjunta. Aquest model justificatiu està disponible a la web de la Conselleria d´Educació i ha d´incloure, el nom i codi del centre educatiu, les dades del alumne i NIA, a més del detall de material curricular adquirit per cadascú, així com també les dades del proveïdor i número de factura.