es paraules d'un amic historiador, Ferran Esquilache, fent referència al 25 d'Abril, no poden ser més encertades: la història no val per a res si no ens ajuda a entendre millor el nostre present.

El 25 d'Abril no és -o no hauria de ser- el record d'una batalla perduda ni la reivindicació d'un temps passat que pensem que va ser millor. El 25 d'Abril és una data en què fem memòria dels nostres orígens i reivindiquem, ara i ací, una societat millor i més justa per a totes i tots.

Per això, el passat 25 d'Abril ens vam concentrar a la porta de les institucions per a demanar un tracte just en els pressuposts generals de l'Estat. No podíem haver triat una data més adequada per a reivindicar el que ens correspon, fer front a la marginació que patim des de Madrid i recuperar la dignitat valenciana.

Siga 25 d'Abril, 16 de novembre o 14 de gener, les necessitats dels veïns d'Almassora en són encara moltes. I, com a regidora de Serveis Socials, visc de prop les situacions de risc que generen que la falta d'ocupació, d'ajudes familiars, d'un habitatge en condicions o de la formació adequada.

Aquestes persones són les primeres afectades quan la qualitat de l'atenció sanitària o del transport públic decreix o, en alguns casos, ni existeix. I un dels motius és la falta d'aportacions suficients per part de l'Estat.

Més enllà de tot açò, el 25 d'Abril és també una data adient per fer reconéixer la tasca de persones i entitats que es dediquen a a recuperar el nostre llegat històric i cultural i a potenciar les nostres tradicions. Així ho entenem des de Compromís per Almassora i per això atorguem pel 25 d'Abril el Guardó d'Or Josep Manel Guardiola i Noguera, que enguany reconeixerà La Tertúlia del Portal, un grup de persones de diferents àmbits i característiques que fa 25 anys que impulsen la realització quinzenal de reunions i conferències dels més variats i interessants temes i altres activitats culturals a la nostra localitat. Així mateix, l'Ajuntament d'Almassora ha volgut que pel 25 d'Abril la nostra ciutat torne a atorgar els Premis Vila d'Almassora de narrativa, poesia i investigació.

Iniciatives com aquestes permeten afavorir la cultura, els creadors i els artistes que enriqueixen el patrimoni valencià. I ho hem fet d'una manera renovada, tot adaptant-nos als nous temps que vivim, un aspecte que també considerem necessari per a créixer com a poble. Només sense perdre de vista els nostres orígens i les nostres tradicions podrem avançar, però només ho podrem fer d'una manera adequada si tenim en compte les necessitats del moment. Eixa ha de ser la clau de tot el que fem a la vida, no només el 25 d'Abril sinó cada dia: mai perdre de vista d'on venim ni deixar de reivindicar la societat que volem.