Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

No havien llegit a Kant

Una de les anècdotes més significatives de la passada campanya es produí al voltant de la figura del famós filòsof de Konigsberg, fou quan el periodista pregunta, en un cara a cara entre dos coneguts líders de «forces emergents», el títol d´alguna obra d´aquest pensador, el qual com sabeu ha estat clau en la cultura de la modernitat. Un i altre líder evidenciaren el seu desconeixement del tema, cert que el de Podemos es va aproximar, però, quedà ben palés el desconeixement per part dels dos. El periodista, per cert també una persona bastant mediàtica s´apunta el gol. Al meu entendre, però, tot considerant que no hi ha cap necessitat de llegir a Kant per saber quelcom sobre la seua aportació al pensament, tant els entrevistats com l´entrevistador no estigueren a l´altura.

La retòrica, comportament criticat pels grans filòsofs clàssics, va prevaldre pel que fa a la pregunta i les respostes, el contrari d´allò que pretenia Kant, al qual tampoc he llegit i conec sols indirectament. Al meu entendre, però, la situació haguera canviat si la conversa televisiva s´hagués orientat així: Quines idees va aportar Kant al món modern?, o tanmateix sobre els continguts del seu pensament en aspectes com d´ètica, moral o política. El fet és que els tres es quedaren en la pura escenificació, allò de quedar bé amb el personal, eixe fou el seu error. Cal dir que si a la resta de candidats se´ls preguntés què hi dirien? És cert també que raonar, debatre sobre idees, ha estat substituït per l´art de guanyar vots o vendre millor la marca o producte.

De segur que molts lectors poden pensar que sóc massa idealista, o exigent, pot ser que un poc de raó pot haver-hi en tal consideració. Sols voldria que aquelles persones que representen l´esquerra, doncs, que volen un canvi de paradigma i situació, estiguen en condicions d´identificar els valors del pensament modern i que alhora son part del bagatge de la democràcia. Per concretar, es tractaria d´arribar al coneixement de la realitat, pensar per si mateix, i, a més a més, tal com el pensament kantià assenyalà, obrar segons la norma moral o ètica. No pretenc entrat al fons de les aportacions de Kant, com simple aficionat em limite a situar la raó al centre. Hem de raonar, és la dreta la que vol eliminar la filosofia, matèria què ensenya a raonar i pensar, elements claus per transformar la realitat i les institucions.

Reivindiquem el canvi real, deixant enrere la vella política substituint-la per altra diferent, sobre la base de la raó, els valors i ideals de la democràcia deliberativa sense limitar-nos a l´espectacle o èxit mediàtic.

Compartir el artículo

stats