Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Enciclopèdia adolescent

La wikipedia, l´«enciclopèdia oberta de contingut lliure», «construïda per gent com tu», en la llengua dels nostres volers, amb el nom de Viquipèdia (o també després Uiquipèdia) s´inicià el 16 de març del 2001. I la Wikipedia en castellà aparegué una mica més tard, el 20 de maig del mateix any.

Responc a la publicitat de la celebració de l´adolescència d´eixe gran projecte universal. De primer representa la memòria. L´any 2001 va ser un any desigual: mentre el Misteri d´Elx era declarat per la Unesco, Obra Mestra del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el Rei d´Espanya d´aquells temps antics declarà, instigat pel presidentet espanyol de l´època, que «nunca se obligó a hablar en castellano» a ningú. I mentre es feia la seqüenciació del genoma humà en el Projecte Genoma Humà, es l´atemptat de les Torres Bessones de Nova York.

Un any, aquell increïble. I han passat quinze anys. I cal agrair que, posats a comentar, l´enciclopèdia adolescent siga la de més oberta informació sobre la cultura valenciana (només superada per la Biblioteca Valenciana, o la «Gran Enciclopedia» i successius fascicles editats en diverses obres per Levante-EMV)...

Ara bé: ¿I la cultura valenciana? Per a no agafar una depressió, et desaconselle que hi navegues amb entrades generals o personals. Només et diré que, en una de les versions de la paraula «València», hi apareixen tres «events internacionals» importants: el V Encontre mundial de les famílies, el 57 Congrés Internacional d´Astronàutica, i el X Festival Internacional de Cacherulos!

Al contrari. Animar-se a participar. Per exemple, l´any 2001 va començar també el seu camí l´Acadèmia Valenciana de la Llengua. Sàpigues que tinc davant de mi, ara mateix encara inèdit, un diccionari de literats valencians del segle XX, obra de l´acadèmic Alfons Vila, amb qui col·labore de grat, amb 1.222 biografies!

Davant l´habitual desproporció de les informacions penjades a Internet, cal celebrar els «cinc pilars» que sustenten la celebració: participar amb un sentit universal, amb un punt de vista obert, amb contingut lliure, normes de consens, i sobretot, amb l´ús del sentit comú.

Compartir el artículo

stats