Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Elèctriques

Dia 18 de gener. Fa fred, plou, neva de manera insòlita. Però jo estic amb uns amics en una casa confortable, gràcies als radiadors elèctrics que proporcionen una caloreta suau.

I hui puja el preu de l´electricitat, hui, que estem patint un fred siberià i la pobresa energètica ataca 800.000 persones„diu algú

Ho comentem indignats. Ens sembla una burla, diem. Premeditada o no, la data d´aquesta pujada és una maldat més de les elèctriques. Perquè l´any passat el megavat/hora costava de mitja uns 40 euros, l´u de gener d´enguany arribà als 64 euros i ara va pels 90. Entretant, el primer semestre de 2015 Endesa, Iberdrola i Gas Natural van acumular 3.127 milions d´euros en beneficis nets, és a dir, cada hora els va proporcionar vora 700.000 euros de guanys..

Mentre parlem, el fill de l´amfitrió de la casa, que estava en la mateixa estància que nosaltres mirant la televisió, ens deixa i continua veient-la en la seua habitació. La que hi ha en el lloc on estem, queda amb el volum baixat però continua engegada. Anem i venim a la cuina per treure alguna cosa per picar i encenem també la il·luminació del corredor i de més llocs. La deixem encesa per si de cas la tornàrem a necessitar.

Quan ens acomiadem, alguns baixen en ascensor els dos pisos que ens separen del carrer. I jo gose comentar que tota la vesprada hem estat consumint més electricitat de la necessària. «Això és peccata minuta», m´han dit. I jo pense que si el peccata minuta l´estem fent milers i milers d´usuaris, es converteix en un pecat gran que fa més grosses les elèctriques

Abans de separar-nos seguim parlant sobre la proposta, que circula per internet, de tancar aparells elèctrics una hora al dia. I hi ha qui diu que cal eixir al carrer a protestar i que també cal agrupar-se per exigir la municipalització dels serveis públics bàsics. En definitiva, promoure tot tipus d´accions que contribuisquen a minvar l´oligopoli energètic, entre les quals també la de donar suport a les cooperatives de consum d´energia elèctrica d´origen renovable com ara Som Energia.

En la meua família, fa algun temps que vam canviar de companyia elèctrica. Per passar-nos a l´esmentada «Som Energia» i per tant és a aquesta xicoteta empresa cooperativa a qui paguem el nostre consum. No ens ix molt més barat però ens garanteix que només comercialitza energia verda certificada i, per tant, injecta a la xarxa general la quantitat d´energia d´origen renovable que els seus usuaris, entre els quals la meua familia i jo, consumim. Passar-se a Som Energia és fàcil. A www.somenergia.coop trobareu com realitzar-ho.

Compartir el artículo

stats