Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El clima d'Hernando, Trump i altres

Fa poc vaig vore uns comentaris de Rafael Hernando (PP) de l´any 2012. En l´estil xulesc habitual negava el fet de l´augment del nivell del mar a causa del desgel que produeix l´escalfament global, assegurant que això eren postulats del comunisme i ho comparava a les profecies sobre la fi del món. Cinc anys després té un digne successor en Donald Trump que diu que això de l´escalfament global va ser inventat pels xinesos per a perjudicar l´economia americana. I una -entre moltes altres- de les greus conseqüències del plantejament perillós de Trump és l´aparició de lleis que no permeten afirmar la realitat del canvi climàtic en els centres d´ensenyament, sinó que, si ho fan, han d´explicar que les causes de l´escalfament són «controvertides» i, alhora, hauran d´exposar també altres tesis de caire negacionista.

Mentre Hernando i Trump ­menyspreen la ciència, científics de tot el món es mostren alarmats per l´evolució que s´està produint en el desgel dels elements gelats del planeta. En concret, científics espanyols del projecte Glacma amb medicions continues i horàries durant deu anys, han comprovat que la descàrrega de gel en els casquets polars de l´hemisferi nord que fa dos dècades es produïa en juliol i agost, ara s´ha eixamplat des de juny a octubre.

L´escalfament global és una realitat que afecta tota la humanitat i requereix l´adopció de mesures urgents. Alguns països ja ho fan i fins i tot, malgrat Trump, algunes ciutats dels EE UU també. Però tot plegat és molt poc i la ciutadania i els partits polítics haurien d´actuar de manera molt responsable en aquest tema. Perquè tal com va explicitar Cristina Narbona fa uns dies, «la comunitat científica ens alerta que som la darrera generació que podem evitar un col·lapse ambiental».

Val a dir que com a presidenta del PSOE, Narbona té encomanada la funció de fer que l´aspecte ecològic impregne el programa i les actuacions polítiques del seu partit per afavorir la transició a una economia social i sostenible perquè, segons ella, els problemes del medi ambient incloent-hi el del canvi climàtic, són problemes humans que generen alhora desigualtats socials i molt de patiment.

D´altra banda, cal també destacar les propostes per una reconversió energètica i altres mesures pel medi ambient que explicà Pablo Iglesias en la sessió de la moció de censura les quals, d´aplicar-se, serien eficaces en la lluita contra el canvi climàtic. Plans per a l´estalvi energètic, l´autoconsum i la ràpida transició a les renovables són accions imprescindibles que proposa Podemos. Si les propostes d´aquests dos partits foren realitat estaríem en un bon camí.

Compartir el artículo

stats