Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Compassió i empatia

Hi ha paraules i expressions que es posen de moda, de la mateixa manera que unes altres desapareixen dels discursos. Hi ha algunes que ens retrotrauen a una dècada determinada, com la paraula ´carrossa´, vinculada per sempre als anys de la moguda del segle passat, i altres que estan en plena efervescència com és el cas de l´expressió ´posar en valor´. És tan habitual que no sé com molts polítics havien pogut expressar-se fins ara sense usar-la. Potser convé recordar que hi ha molts verbs per a definir la necessitat d´estimar un fet o una cosa; per exemple podem usar ´apreciar´ «reconéixer el valor o el mèrit (d'alguna cosa)» o ´valorar´ «atribuir valor (a una cosa)», també ´estimar´ «Apreciar el valor o la importància (d'algú, d'algun animal o d'alguna cosa)» i ´prear´ en les variants de ´preuar´ i ´apreuar´ «avaluar, determinar la vàlua d'una cosa» o «tindre en gran estima». No cal posar tant en valor; potser convé estimar, valorar o prear més.

Cada paraula que entra en el discurs busca el seu lloc, es posa de moda, i ho fa a costa d´eliminar o arraconar-ne d´altres que fins aquell moment s´estilaven.

De les paraules que usem en les textos actuals, hi ha una, ´empatia´ que cite molt sovint. Quan expliquem com redactar textos o com preparar un discurs, la «capacitat per a identificar-se amb una altra persona i compartir els seus sentiments» és la clau a tindre en compte si volem que el nostre interlocutor ens atenga; però ho és també alhora d´entendre perquè algú fa alguna cosa. Entendre, no acceptar.

Per contra, la paraula ´compassió´ «sentiment de commiseració o de pena que se sent davant del sofriment o de la desgràcia d'un altre» ja quasi no s´empra; potser perquè la vinculem a usos religiosos mentre que ´empatia´ sembla més laica i científica. En qualsevol dels casos, tant una com l´altra, posen l´èmfasi en la capacitat d´identificar-nos, de compartir el dolor alié. En dies de tant de patiment com els actuals, convé pensar amb serenitat i fer servir la nostra habilitat per a posar les persones i el seu dret a respectar les diferències per damunt de tot. L´odi ens iguala a les feres, la compassió ens fa humans.

Compartir el artículo

stats