La comunitat museística celebra el Dia Internacional dels Museus al voltant del 18 de maig. L'esdeveniment d'enguany gira entorn del tema «Museus i Paisatges Culturals», que posa de manifest la responsabilitat dels museus amb el paisatge del qual formem part i com poden contribuir a conservar-lo aportant els sus coneixements i competències pròpies.

Per a commemorar aquesta fita, i com a primera acció col·laborativa, s'ha constituït l'agrupació «Museus de l'Horta» amb l'objectiu de visualitzar i posar en valor el patrimoni cultural de la comarca. Formen part d'aquesta iniciativa el Museu del Castell d'Alaquàs, el Museu del Palmito d'Aldaia (MUPA), el Museu de Ceràmica de Manises, el Museu de la Rajoleria de Paiporta, el Museu de Ceràmica de Paterna i el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March. El projecte, però, està obert a l'adhesió de la resta de museus.

La primera activitat conjunta de «Museus de l'Horta» consisteix en l'edició d'un fullet dedicat als paisatges culturals de la comarca en què cada museu destaca un paisatge representatiu del patrimoni amb el qual està més relacionat el propi museu. Perquè la missió principal dels museus és vetlar sobre el patrimoni, ja estiga dins o fora dels seus murs.

Així, el Museu Comarcal de l'Horta Sud parla del secà a l'horta, l'agricultura transformadora del paisatge del secà, partint de l'almàssera d'oli que hi ha al museu, que transporta als paisatges del secà desaparegut, plens de bancals d'oliveres, garroferes i vinyes.

La temàtica del Museu de la Rajoleria de Paiporta gira al voltant dels fumerals com a element consubstancial del paisatge industrial de la comarca.

Per la seua banda, el Museu del Castell d'Alaquàs elegeix el propi edifici com a emblema públic.

En el cas del Museu del Palmito d'Aldaia, el protagonista és el paisatge representat en els ventalls. S'ha escollit un del s.XX d'Abanicos Pelufo, amb el qual enceta el programa "El palmito del trimestre".

Així mateix, el Museu de Ceràmica de Manises, partint de la façana de l'edifici "L'Art" (antiga fàbrica de Juan Bautista Horta Aviñó), dedica el seu espai a la ceràmica aplicada a l'arquitectura.

Finalment, el Museu de Ceràmica de Paterna fa referència a l'aigua i el fang al voltant del Túria, riu històricament unit al municipi.

En definitiva, aquesta iniciativa de «Museus de l'Horta» intenta plasmar la vocació natural del museus d'ampliar i desplegar les pròpies activitats en el camp del patrimoni cultural i del paisatge del qual formem part. levante-emv horta