Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Efemèrides

Esdeveniments per recordar a la comarca

Fa 470 anys de l'atac de pirates al convent de Sant Esperit i 80 del bombardeig a Sagunt

Esdeveniments per recordar a la comarca

Si es recorre als conflictes que va viure la comarca, cal recordar que fa 500 anys de la batalla d'Alfara. Un moment tràgic en la història comarcal, ja que un batalló saguntí de 400 persones entrà en esta població de les Baronies per a lluitar contra els mudèjars pel mal ús de l'aigua. En moriren 22 en un acte de gran violència que demostrà la potència de Sagunt i la indefensió dels pobles. Malgrat això, també el temps proporciona exemples de veïns que plantaren cara a la capital, com quan el senyor d'Albalat dels Tarongers Josep Saavedra expulsà de la població al regidor de Morvedre Enric Platet ara fa 260 anys. Relacionat amb els conflictes del camp, enguany és moment de tindre present la sentència-concòrdia de la Font de Quart de fa 580 anys, els 180 anys de la desamortització de la Font d'Àrgines o els 150 anys de les primeres ordenances rurals de Sagunt. Un altre esdeveniment violent és l'atac de pirates al convent de Sant Esperit fa 470 anys.

Els corsaris foren fets presoners i penjats a Morvedre, on els seus cossos foren trossejats i deixats a la vora dels camins. Menys temps fa dels avalots de fa 110 anys pels consums a Sagunt, en els quals van morir tres persones. Encara més recent és el bombardeig de la ciutat fa 80 anys, el 22 de desembre del 1937. En eixe context bèl·lic no es pot oblidar que fa 80 anys va aparéixer el paper moneda emés pels ajuntaments de la comarca ni que es complix el centenari del naixement de la guerrillera «Jabalina».

En el camp de la música són destacables els 130 anys del naixement del músic estivellenc i introductor de la guitarra hawaiana Daniel Arnau, els 90 anys del naixement de l'autor de l'himne a la Creu Simeón Beltrán i del dolçainer de Faura Miguel Gaspar Sanchis. No s'ha d'oblidar els 120 anys del músic i director Antonio Palanca Villar «Tonico» o el 40 aniversari de la mort del director de banda de Quartell Francisco Sebastián.

A la cultura. Fa 110 anys de la mort del cronista Chabret. A més es commemora els 130 anys del primer número de la Vitivinícola Saguntina o el 110 aniversari de la creació de la Tribuna Libre-Semanario Republicano de Sagunto.

Entre les entitats culturals, cal tindre present que fa 30 anys es va crear el Centre Arqueològic de Sagunt; els 30 anys que acaba de complir la Fireta Popular de l'associació cultural Arrels d'Estivella o el centenari del naixement del fotògraf Juan Higuera López. Finalment cal esmentar els 90 anys de la mort del mestre de l'escola laica de Sagunt Emilio Torres.

La política s'incorpora al temps d'aniversaris, ja que fa 90 anys es va inaugurar el monument a la Restauració i es va realizar l'intent de segregació del Port de Sagunt. A més, es complixen 120 anys del naixement del alcalde de Sagunt José Blasco i 30 anys de la defunció a París del polític de Benifairó de les Valls Julián Gómez «Gorkín».

Compartir el artículo

stats