Max Weber associava l´origen del capitalisme a l´esperit protestant, el puritanisme, la moral del treball i l´austeritat, motor del procés de transformació de l´Ancien Régime. El capitalisme primitiu aspirava a la Riquesa de les Nacions (Adam Smith) que, recolçada per la ideologia de la Il·lustració, va impulsar valors i institucions polítiques de les societats democràtiques. El liberalisme noucentista conservava el respecte a la dignitat humana per damunt de tot. Tanmateix, al llarg del segle XX aquell capitalisme purità ha perdut connotacions morals en benefici de l´opulència, l´avarícia i el guany. El politòleg suís Jean Ziegler l´ha qualificat com a imperi de la vergonya: un capitalisme globalitzat on els cosmòcrates han optat per un valor únic: la rendibilitat.

Durant els darrers trenta anys, les polítiques neoliberals i la mundialització dels mercats han provocat una crisi en la funció reguladora de l´estat i dels organismes internacionals, ha accelerat la destrucció del sector públic en favor de la dinàmica del mercat. Els analistes coincideixen a identificar-hi la causa de la present crisi econòmica, una crisi profunda que col·loca l´Estat-nació en lluita permanent amb una economia difícilment regulable. Loretta Napoleoni ha analitzat el context de l´economia canalla, on poders econòmics internacionals i xarxes mafioses funcionen al marge dels estats i de l´economia legal, manipulen sense escrúpols recursos naturals, indústria, el cos i el treball.

En l´actualitat hi ha un sector econòmic constituït per xarxes mafioses, organitzacions delictives i el crim organitzat, amb gran marge d´impunitat dins el mercat global. Les mancances legislatives han propiciat paradisos fiscals, xarxes de contraband d´armes, treballadors, narcòtics, prostitució, que ultrapassen la capacitat d´acció dels estat. Napoleoni ha analitzat el cas de la N´drangheta calabrese, que ha assolit gran poder internacional gràcies al narcotràfic i un volum de negoci de més de 43.000 milions d´euros anuals. El mateix es pot dir de la pornografia, la prostitució, les drogues, el tràfic de persones i òrgans, que han assolit importància econòmica mundial.

Al País Valencià la ideologia política i econòmica neoliberal ha quallat amb força i no ha estat aliè a la proliferació de màfies i corrupció. Més aviat ha creat un excel·lent brou de cultiu. El novel·lista Rafael Chirbes ha recreat en Crematorio un escenari de ficció realista. A l´Estat espanyol els cassos de corrupció han omplert les pàgines dels diaris durant el darrer any i ens han portat a les pàgines de la premsa internacional, mentre el cas Gürtel afecta la cúpula dirigent de les institucions polítiques valencianes i ha desvetllat que les màfies se sustenten en xarxes clientelars, en un deteriorament planificat de l´àmbit públic i en la degradació moral de les institucions i les persones.

Valencians pel Canvi ha impulsat fòrums de debat sobre el deteriorament de la democràcia i els mecanismes de la corrupció. Davant d´una situació tan perniciosa per als valors de la democràcia, la societat valenciana ha de reaccionar, regenerar l´esperit de la democràcia deliberativa i els valors de solidaritat i equitat. No podem baixar els braços i assumir, amb el pessimisme antropològic de Hobbes que el present és un camí sense retorn. Perquè renunciar a l´Imagine de Lennon?