Estem d´enhorabona perquè avui BioCultura obrirà les seues portes a la població valenciana. Per fi podrem gaudir d´una fira de productes ecològics i de consum responsable que ens posarà al nivell de ciutats com Barcelona o Madrid, que compten amb més de dues dècades d´experiència en aquest tipus d´esdeveniments.

Es dóna el cas que el País Valencià és una de les zones amb molta producció ecològica sense que hi haja un nivell de consum equivalent. Així mateix, l´Estat espanyol és el primer a Europa en superfície dedicada a la producció ecològica (1,3 milions d´hectàrees), tot i que se n´exporta un 80%. Una paradoxa que s´hauria de superar sense dilacions. És probable que una trobada com la que es produirà el proper cap de setmana serà un considerable estímul per a millorar el contacte entre empreses ecològiques i persones consumidores de productes saludables. I el que és més important, possibilitarà fer passes més sòlides i segures en el camí cap a estils de vida molt més d´acord amb l´equilibri mediambiental i social que el món del segle XXI necessita.

A banda de poder gaudir d´una extensa exposició de productes ecològics, tindrem l´ocasió de participar en tota una sèrie d´activitats paral·leles molt atractives, que van des de xerrades i ponències, demostracions de cuina en directe, degustacions, tallers, teràpies alternatives... fins a 100 activitats diferents. També hi haurà una atenció especial a la gent menuda amb un espai anomenat Mamaterra, el Festival Ecològic de la Infància, de caire lúdic i didàctic.

Tot açò serà possible gràcies a Vida Sana, associació organitzadora, que junt a 300 empreses i entitats aproparan una mica més els seus productes, de contrastada solvència ecològica, a tota la gent que vulga passar una bona estona i descobrir que hi ha un ventall gairebé complet d´alternatives al consumisme actual, tan irresponsable com destructor

Però, tot i la importància que tindrà BioCultura en la distribució de productes ecològics al País Valencià, cal dir que, sense la posada en marxa de tota una altra sèrie de mesures institucionals, no podrem fer el salt definitiu cap a un futur ecològicament i socialment sostenible. És imprescindible que les diferents administracions públiques donen suport polític i dediquen recursos a la potenciació d´una vida més saludable. Es tracta, a més, de disminuir la petjada ecològica del consumisme actual de la manera més eficient.

Els governs estatals, autonòmics i locals haurien de formar part de les solucions i no dels problemes, com sol succeir. Han d´aprovar urgentment —cadascú en el seu àmbit— normatives a favor de la bioconstrucció, de les energies netes i renovables, de la medicina natural, de les empreses alternatives, de la banca ètica, de la recuperació de les hortes periurbanes (municipalització de terres abandonades, potenciació de l´autoconsum, tallers d´agricultura ecològica), de les cooperatives de producció i de consum ecològic, etc. I, en conseqüència, dedicar un mínim de recursos econòmics i humans que facen creïble que una altra manera de consumir i de viure és possible.