Són dos regidors valencians, l´un de València i l´altre de Vila-real. Però quina diferència que hi ha entre Ribó i Rupert. Són com la cara i la creu del País Valencià. Joan Ribó representa la dignitat del nostre poble. Juan José Rubert, l´autoodi i la vergonya de sentir-se valencià.

En cent anys de vida que tinc, he vist gent de tots els colors! La notícia de Joan Ribó (i dels altres representants de Compromís) retornant a l´Ajuntament de València (o serà de Burgos?) la documentació en castellà que li han fet arribar, és una actitud que l´honora. En declaracions a Levante-EMV, Ribó defensava el seu gest per tal de fer complir el Reglament d´Ús del Valencià aprovat pel consistori en 2005, pel qual «la relació amb els ciutadans ha de ser com a mínim en les dues llengües oficials». Estem arreglats si l´Ajuntament de València no compleix allò que aprova.

Rubert, de Vila-real, va quedar en evidència (i tots ho hem pogut vore al Youtube) quan en dirigir-se a la convenció del PP digué: «Deixeu-me que parle del meu poble. Deixeu-me que parle de Vila-real». Els energúmens de torn començaren a cridar: «¡En castellano, en castellano!». Per cert, on està el respecte al bilingüisme que tant defensa el PP? Rubert, doblegant-se a la intolerància de sempre, respongué: «Hablo en castellano. Como queráis. ¡Perfecto!». Va ser la imatge de la submissió davant la intolerància.

Sort tenim al País Valencià de gent com Ribó, que amb dignitat, defensa el dret dels valencians a viure en valencià. Malgrat els atacs continus de Camps i de Font de Mora, ara eliminant les línies en valencià a les nostres escoles. I encara tenen la barra de dir que ells defensen la nostra llengua. Rubert representa aquells que s´avergonyeixen de la nostra llengua. «En castellano. ¡Como queráis!». No vull ni pensar què haguera passat (què hagueren dit els del PP) si en compte de demanar que el discurs de Rubert fóra «en castellano» (excloent el dret d´un alcalde valencià a parlar en la seua llengua) s´haguera dit «en valencià, en valencià!».

En 100 anys que tinc, he vist com Ribó ens ha donat una lliçó de dignitat! Ribó representa la resistència d´aquells que volem continuar siguent valencians, malgrat els obstacles que ens posa el PP. Pel contrari, Rubert, representa l´actitud de renúncia i de submissió.

[Signa també la resta de membres de la Tertúlia dels dilluns]