Poc despres de que el exgovernador del Banc d´Espanya, el valencià Jaime Caruana, fera unes declaracions en les que alertava de l´insostenible creiximent de deute de l´economia espanyola, va ser destituit, i nomenaren al polemic Miguel Ángel Fernández Ordóñez (conegut com Mafo). Eren temps de taulellet, alegria presupostaria, obres faraoniques, finques i mes finques, ya saben... l´economia «champions» com deya l´expresident Zapatero.

Aquells anys ningu volia escoltar als economistes sérios que nos advertien de que no podiem anar a 200km/h en una bici, pero els politics no volien escoltar a la ciutadania no nos dixaven escoltar. En aquell moment en Valencia hi havien tres caixes, Bancaixa, la CAM i Caixa Ontinyent, a part d´un chicotet banc com el Banc de Valencia i un fum de caixes rurals.

Un parell d´anys despres de que Zapatero diguera aixo de «no hay atisbo de recesión económica, la economía española tiene muy buenos fundamentos», vingué el proces de reestructuracio bancaria. Els mijos de comunicacio de Madrit pressionaven per tal de que no hi hagueren «diecisiete cajas autonomicas» i que es tractara de buscar sinergies. Despres vindrien fusions en tantes sinergies com una caixa de Canaries i una de Navarra, en seu en Madrit, ¡clar està! A ningu en el Palau de la Generalitat (ni en les diputacions, ni ajuntaments... per que en les caixes estaven tots ficats) se li va ocorre l´idea d´integrar a Bancaixa, CAM i Caixa Ontinyent en Banco Mare Nostrum i que la seu es quedara en Valencia.

El PP-PSOE de Madrit telefonejà a la seua sucursal de Valencia per a dir-los que nos havíem quedat sense sistema bancari. L´expresident Camps afirmà que era «una suerte para la Comunitat Valenciana» la fusio de Bancaixa en Caja Madrid, en una de les declaracions mes vergonyoses de la seua vida, i totes les entitats i organisacions que juren i perjuren que son independents aplaudiren fins en les orelles. Despres vingué la desfeta de la CAM, Banc de Valencia i les caixes rurals, i nomes hi va haver silenci.

Esta semana, i quan ad alguns encara no nos ha passat el cabreig, el senyor Botín ix demanant que el contribuent i la banca sana no paguen atra crisis. Per la seua banda la Sareb (si, el banc public que en diners de tots ha comprat el fem a les entitats bancaries a preu d´or) emitix un video explicatiu diguent que «son lo más de lo más». Yo, benvolgut llector nomes li puc recomanar una cosa: ¡Amagueu les carteres!