Qui acompanya els esdeveniments de la política brasilera només pels mitjans de comunicació de l´Estat espanyol, que en la seua gran majoria reprodueixen les anàlisis de les agències internacionals o estan connectats amb els mateixos interessos monopolistes de la premsa brasilera, pot estar sorprés: com un projecte polític que va guanyar eleccions presidencials seguides i va traure més de 30 milions de persones de la misèria, de sobte, passa a ser contestat i pateix un procés d´impeachment?

La història brasilera és pròdiga en el canvi de regles quan l´elit es considera amenaçada. I és que després de cinc-cents anys de govern dels colonitzadors o les oligarquies, el PT i els seus aliats estan en el quart mandat d´un projecte que ha retirat milions de persones de la misèria, obert amplis espais per a persones negres i pobres en les universitats i empoderat les dones amb el major programa de renda mínima del món.

Durant eixe temps, la dreta no es va relaxar i va prendre la iniciativa quan al començament del quart any de mandat de Dilma, la base popular es va debilitar per diverses accions del govern, pretesament per a enfrontar els forts refluxos de la crisi econòmica mundial: es va reduir el poder de compra de les treballadores i treballadors i es va estancar l´economia i va augmentar la desocupació. El fort moviment contra la corrupció, per més just que siga, va ser apropiat per una bona part del poder judicial i el Ministeri Públic, davall la batuta del monopoli dels mitjans, per a responsabilitzar al govern Dilma i a l´expresident Lula de totes les maldats, i va amagar que molts dels problemes que el govern enfronta són causats, precisament, per elements heretats governs anteriors.

La dreta i els seus aliats mediàtics està intentant enderrocar Dilma, encara que siga amb justificacions pífies. Una prova que la trama articulada intenta derrotar el projecte d´inclusió social i no la corrupció és l´enorme esforç que estan fent per a involucrar a Lula i Dilma. Volen paralitzar el govern. I si no ho aconseguixen, volen evitar la volta de Lula en 2018.

Però, no comptaven amb què la base social d´esquerra, fins i tot d´altres partits o independents, es rebel·laria amb tant vigor. El sentiment que es tracta d´un cop, tramat en algun restaurant de luxe, és evident per tota la societat. Sorgeixen centenars de manifestos i d´arreplegades de signatures, assemblees, comitès suprapartidaris i tot tipus d´iniciatives contra l´impeachment, dins i fora de Brasil. Cada dia que passa, l´opinió pública es convenç més i més que defensar el govern és defensar la democràcia brasilera.

Molts temes encara han de ser afrontats pel govern. Destaquem entre ells una reforma tributària que invertisca la situació actual, concentrada en el consum i no en la renda o el patrimoni. Una reforma agrària més profunda i el control del monopoli dels mitjans de comunicació. A més de la necessària disputa de valors en la societat, fent que les classes populars cresquen socialment, sense tornar-se opressors. Ningú dubta que açò només pot realitzar-se amb un govern d´esquerra.

Aquest és el canvi de qualitat que pot nèixer d´aquest moment de crisi. El resultat de l´impeachment és imprevisible. Però tenim la certesa que una victòria de la democràcia només serà conquistada amb milions de persones als carrers, com s´està fent. Una altra certesa és que la resta del mandat ha de ser dedicat a un gir a l´esquerra, que aprofundesca els canvis socials i les reformes que el país necessita per a entrar en el segle XXI. Quan es tracta de redistribució de riquesa i ampliació de drets socials, no s´ha d´esperar consensos ni acords. S´ha d´avançar!