En esta societat hi ha encara sectors de la població que viuen obsessionats pel tema del sexe. Continuen sense entendre que més enllà de la condició de dones i hòmens, es troben les vivències protagonitzades pel mateix cor. La sexualitat és una qualitat humana, com tantes altres, que cal viure amb normalitat, saludablement i sense por. Tanmateix hi ha grups que preferixen pensar que el sexe és el seu sexe i la llibertat la seua llibertat. No volen comprendre que allò que fa alhora iguals i distints als éssers humans és la forma de sentir no en un orgasme sinó en el món. La manera de demostrar els sentiments està per damunt dels penis i de les vulves. Estos dies una campanya, amb un autobús com a estandard, s´encabota a mostrar de manera protagonista la importància del sexe en les persones per a ser qualificades d´una manera o d´una altra. Una notícia que ben bé mereix una reflexió al voltant del que significa la tolerància i el respecte.

En les societats on la llibertat forma part fonamental del seu ordenament, el sentit tolerant té un destacat valor. Ser lliure no sols és la capacitat d´expressar-se sense ser castigat sinó el fet que els parers de cada persona siguen respectats. De res aprofita que la llei reconega la llibertat d´expressió, si després els pensaments són perseguits o menyspreats per aquells que opinen d´una altra manera. La llibertat d´expressió suposa obrir finestres de bat a bat però també significa que cal evitar que corrents d´aire puguen pegar portades sobtades i violentes. Una circumstància que s´ha produït estos dies amb la campanya que l´organització Hazte Oir ha difós. Ho ha fet en escriure en un autobús que els hòmens «naixen» i les dones «són», per a demostrar que els sexes no tenen la mateixa importància. Ho ha fet en atrevir-se a dir que «no t´enganyen» per a acusar de manipulador i manipuladora al qui té un altre pensament. I finalment ho ha fet en acusar d´«adoctrinament» a una manera diferent d´entendre la vida. Amb tot això, un simple vehicle de transport ha demostrat que la llibertat d´expressió aprofita per a defendre actituds autoritàries.

Així que el viatge d´un autobús amb missatges ideològics no es pot definir com un exercici de la llibertat d´expressió perquè no reconeix que la diversitat de parers s´expressa des de la tolerància. En eixe context resulta normal que els governs, encara que a alguns no els agrade, impedisquen la circulació de missatges intolerants amb la intenció de garantir el respecte a tots i a totes en una societat lliure.

Un simple i polèmic mitjà de transport com este no hauria de ser notícia. El fet que un col·lectiu pregone valors cristians excessivament puritans, mereix respecte. Tan sols s´ha de tindre en compte que per a ser respectat, s´ha de respectar. Este país ha conegut massa anys la paraula imposició. Precisament, amb eixe vocable com a ferramenta, s´instal·laren en el passat alguns dels valors pregonats per l´autobús, fins al punt de constituir un discurs únic. Ara cal assumir que els vells temps han acabat. La defensa de les idees no es pot fer des de l´autoritat sinó des del respecte.

En definitiva, la polèmica de la visita d´un autobús a ciutats espanyoles malauradament és actualitat. No perquè expresse missatges sinó perquè oblida que la llibertat naix del respecte. El llenguatge agressiu no ha de tindre lloc en la societat de hui. La vulba o el penis complementa però no fa lliure a les persones. Sols la tolerància fa viure en llibertat als éssers humans.