La fira del que eufemísticament anomenen maternitat subrogada, la Surrofair 2017, que s´anava a celebrar el 6 i 7 de maig a Madrid s´ha quedat sense local. Ha sigut el primer èxit de la recentment creada Xarxa Estatal contra el lloguer de ventres. Activitat no legal a Espanya però amb entrada subreptícia en el nostre Estat per mitjà de la inscripció dels xiquets i xiquetes en el Registre Civil.

El negoci és prou rendible perquè els intermediaris lloguen un hotel de 5 estrelles i munten una fira per a tractar de captar futurs clients que desitgen fer ús d´aquest procediment. La primera mobilització de la Xarxa ha sigut la convocatòria d´una concentració a la porta de l´hotel on s´anava a celebrar la fira, demanant la seua prohibició perquè «les dones no poden ser objecte d´una transacció comercial» com diu la filòsofa i portaveu de la plataforma No Somos vasijas, Alicia Miyares. La convocatòria anava a tenir la seua rèplica ací a València, on ja teníem sol·licitat el permís per a concentrar-nos a la porta del hotel el mateix dia i a la mateixa hora. Altres ciutats estaven mobilitzant-se en el mateix sentit. La denúncia i pressió del moviment feminista ha tingut el seu resultat, i l´hotel de Madrid ha decidit no acollir la fira en els seus locals.

Les conquestes aconseguides en la lluita feminista són moltes, però som conscients que és necessària la mobilització i l´acció permanent. La força i mentides del patriarcat inventen estratègies per a contrarestar-les, exemples tenim tots els dies.

Hem d´exigir que les polítiques públiques siguen garants dels drets, no dels desitjos individuals, sobretot si aquests no respecten els drets de les persones social i econòmicament més vulnerables. Tampoc han de respondre a les pressions de un sector que veu un nínxol de negoci en la capacitat reproductiva de les dones. Existeixen altres opcions com l´adopció de xiquets i xiquetes, tant en el nostre país com a nivell internacional. Apostem per una abolició universal de la maternitat subrogada, dels ventres de lloguer, que nega el dret a decidir de les dones, implica el seu control sexual, no és una tècnica de reproducció humana assistida i es fonamenta en la mercantilització, el tràfic i les granges de dones en les quals es compren embarassos a la carta.

La lluita contínua. Les feministes hem de seguir unides i alerta contra l´estratègia camaleònica del patriarcat que tracta d´apoderar-se del nostre discurs per a adaptar-ho als seus interessos i aconseguir dividir-nos, com està ocorrent en els partits polítics, on alguns ja són partidaris que es regule aquest nou atac als drets humans i a la dignitat de les dones.