Sembla que el Partit Popular no deixa de sorprendre´ns mai, quan han transgredit tots els límits de la lògica, el sentit comú, la decència política i el bon govern, es dedica a utilitzar la justícia com una arma de destrucció massiva dels principis bàsics de la democràcia i de l´estat de dret. Si Montesquieu alçara el cap, se n'adonaria que la seua teoria de la separació de poders funcionava millor al segle XVIII que al XXI.

I és que, més enllà de valoracions tècniques, polítiques o ideològiques, en esta suposada reconquesta, que vol dur a terme el PP des de la Diputació d´Alacant utilitzant la llengua i l´educació com a camps de batalla, ens estem jugant l´essència de la democràcia, eixa que té com a base fonamental la separació de poders per a prevenir l´abús del mateix. Juguen a la política fent trampes, això no és res nou, el que no saben ells és que nosaltres batallem des de la raó, des de la profunda convicció democràtica, i això, amics i amigues, és una arma indestructible.

La suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme per part del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) és una trista maniobra d´un PP desesperat, que ja no sap per on disparar. El sentit comú i l´argumentació jurídica demostra que no hi ha cap motiu racional per entendre que l´aplicació d´aquest decret vaja a causar cap dany irreparable i cap situació jurídica irreversible.

En primer lloc, la Diputació d´Alacant únicament al·lega que sustenta la seua legitimació en «la defensa de los intereses generales de la provincia de Alicante», sense que en cap moment reivindique que actua en representació d´alumnes determinats. S´ha limitat a referir uns inconcrets perjudicis econòmics, socials i culturals per a la província sense cap prova. La Diputació d´Alacant no té competències en Educació, no pot ser actor legítim per a interposar una causa contra la Conselleria.

En segon lloc, diu el TSJCV que no es veu afectat negativament el servei públic en suspendre l´eficàcia del Decret perquè el destinatari final del mateix és l´alumnat, no l´interés públic de forma genèrica, i que concreta en el gran nombre d´alumnes que podrien veure els seus drets minvats en relació amb l´acreditació d´idiomes. Precisament és eixe interés general al qual atén el Decret, que es concreta amb l´existència d´alumnat. El Decret suspès configura un nou model d´educació plurilingüe, d´interés general per a la Generalitat Valenciana en l´exercici de les seues competències i potestat normativa i amb compliment de la seua tramitació administrativa i amb el control de legalitat exercit pel Consell Jurídic Consultiu. Però sembla que per al PP valencià l´interés general s´ha confós tants anys amb el seu propi que ja no saben distingir una cosa de l´altra.

En tercer lloc, el recurs de la Diputació efectua un vaticini apocalíptic sobre el resultat de l´aplicació del Decret quan preveu la falta de capacitació del professorat, caos organitzatiu i la precarietat de la seua entrada en vigor. En canvi, no refuta les previsions establertes al Decret impugnat referides a l´autoorganització dels centres, el procés d´elaboració del projecte lingüístic, la implantació progressiva o que durant el curs 2017-2018 únicament està prevista la implantació en el tram d´Educació infantil per al qual precisament no s´ha previst cap tipus de certificació de coneixement de llengües. Als anys de govern del Partit Popular sols un 7% de l´alumnat acabava l´ensenyament obligatori amb un coneixement adequat d´anglés, i sols un 30% de valencià. Si la reconquesta ens ha de retornar a estes xifres quasi millor que es queden al feu en el qual s´ha convertit la Diputació d´Alacant.

La Diputació d´Alacant té la càrrega de provar adequadament quins danys i perjudicis de difícil reparació van a ocasionar-se, sense que siga suficient una mera invocació genèrica. Cosa que no fa la Diputació, però que accepta el TSJCV, i aquest fet és el que vulnera, bàsicament, la separació de poders. Una invocació genèrica sense arguments concrets no pot ser la base del TSJCV per a suspendre cautelarment el Decret de Plurilingüisme que ha superat tota la tramitació legal sense cap problema ni impediment, amb el consens polític, social i educatiu i el suport legal del Consell Jurídic Consultiu i del Ministeri d´Educació.

Però caminem amb pas ferm, sabem que aquest Decret ha de tirar endavant perquè és just que totes les xiquetes i xiquets acaben el seu període escolar sabent perfectament castellà, valencià i anglés. Per aquestes coses estem ací i no ens pararà la reconquesta, ni la manca de separació de poders, ni cap resolució injusta.

Avís a navegants: hem vingut per a quedar-nos.