En els darrers anys han sorgit iniciatives per part dels climatòlegs urbans per caracteritzar i delimitar el fenomen de l´illa de calor urbana. La caracterització de les zones urbanes segons l´ús del sòl, l´albedo, l´SVF, i altres índexs com l´NDVI calculats amb imatges de satèl·lit permet caracteritzar diferents zones urbanes, són les zones climàtiques que poden ser àrees urbanes de molt elevada densitat, amb un baix percentatge de sòl verd i una gran fracció ocupada per edificis, com les zones urbanes cèntriques o àrees rurals sense gaire empremta urbana, que poden ser agrícolas o forestals.

Paral·lelament a aquests esforços de la comunitat científica, els climatòlegs urbans demanen als governs locals un major interés per mitigar l´illa de calor urbana, i una col·laboració i entesa més gran entre els científics i els gestors urbans. Aquesta mitigació de l´illa de calor urbana pot tenir com a resultat no només una millora del benestar humà, a través d´una disminució de les sensacions tèrmiques molt càlides, sinó també una disminució de la mortalitat en els episodis càlids, especialmente dels sectors més vulnerables de la societat, que sovint viuen als centres urbans, més afectats per l´illa de calor. En els darrers anys han sorgit iniciatives per part dels climatòlegs urbans per caracteritzar i delimitar el fenomen de l´illa de calor urbana. La caracterització de les zones urbanes segons l´ús del sòl, l´albedo, l´SVF, i altres índexs com l´NDVI calculats amb imatges de satèl·lit permet caracteritzar diferents zones urbanes, són les zones climàtiques que poden ser àrees urbanes de molt elevada densitat, amb un baix percentatge de sòl verd i una gran fracció ocupada per edificis, com les zones urbanes cèntriques o àrees rurals sense gaire empremta urbana, que poden ser agrícolas o forestals. Paral·lelament a aquests esforços de la comunitat científica, els climatòlegs urbans demanen als governs locals un major interés per mitigar l´illa de calor urbana, i una col·laboració i entesa més gran entre els científics i els gestors urbans.

Aquesta mitigació de l´illa de calor urbana pot tenir com a resultat no només una millora del benestar humà, a través d´una disminució de les sensacions tèrmiques molt càlides, sinó també una disminució de la mortalitat en els episodis càlids, especialmente dels sectors més vulnerables de la societat, que sovint viuen als centres urbans, més afectats per l´illa de calor.