El «monestrell» és una varietat de raïm amb uns grans menuts, de forma esfèrica i apinyats en xanglots, que quan arriben al seu estat de maduració adquirixen un color negre intens i un gust fort. En certs llocs, també rep el nom de «morastell». A Itàlia, en les faldes dels Apenins, també es produïx una varietat de vi coneguda com a «morastello», emparentada sens dubte amb el nostre monestrell.

Amb esta varietat de raïm s'elabora un vi anomenat «fondellol», típic de la Marina Alta, que s'envellix en bóta durant més de huit anys. El resultat d'este procés és un vi ranci, molt aromàtic, amb regust de panses madures, i un color roig lluent.

El nom de «monestrell» prové del llatí «monesteriellu», diminutiu de «monasterium», que significa 'monestir'. Probablement es diu així perquè es cultivava en monestirs. Jaume Roig ja el cita en la seua obra l'«Spill», editada en 1460: «Altra veguada / que fon prenyada / (la voluptat / o lo prenyat / qual la y mogué / may se sabé) / del vi novell / del monestrell».

Més informació...

Més informació...