Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

un pacte amb el que guanya la ciutadania d'algemesí

un pacte amb el que guanya la ciutadania d'algemesí

La responsabilitat de governar exigeix rigor, altura de mires i avantposar, sempre, els interessos col·lectius als individuals. Els he de confessar que aquest mes de novembre ha sigut intens i molt complicat perquè havíem de traure endavant uns pressupostos per a l'any 2017 tenint en compte que en l'equip de govern som 9 regidors i 12 en l'oposició.

La nostra primera voluntat va ser negociar la proposta pressupostària amb Més Algemesí per diverses raons. La primera, perquè tenim un acord de governabilitat amb ells que recull 115 propostes. I la segona, perquè ens haguera agradat repetir l'experiència de l'any passat quan les tres formacions progressistes fórem capaces d'arribar a una entesa.

Però de la mateixa manera que sabem que quan u no vol, dos no es barallen, aquest mes de novembre m'ha valgut per entendre que quan u no vol, dos no pacten. Fins a tres reunions hem mantingut per tractar els pressupostos i, en cap de les tres, cap representant de Més Algemesí s'ha dignat a obrir la boca.

En un primer moment els vàrem citar per començar a parlar de les grans xifres i de les inversions que havien de recollir-se en els pressupostos però, per a sorpresa nostra, ens digueren que, per a parlar dels pressupostos, havien d'entrar a formar part de l'equip de govern, quan feia només un any, havien decidit, lliurement, quedar-se'n fora. Un dia després, veiérem en la premsa que dibuixaven un panorama caòtic en el qual l'equip de govern era «inoperant» i «no es treia la pasta de les mans». Clar, havien de vindre ells a salvar Algemesí del desastre total.

Després d'això, ens varen fer arribar una proposta per escrit que recollia les seues demandes per entrar a governar. Eixes demandes poden resumir-se en tres de principals: que el seu portaveu ostentara la vicealcaldia (càrrec que no existeix en les ciutats menudes), que cobrara més que l'alcaldessa i que tinguera delegació de firma, és a dir, que poguera firmar decrets i resolucions com si ell també fóra alcalde.

Com vostés comprendran, no poguérem acceptar aquestes peticions després que manipularen l'opinió pública afirmant que l'equip de govern no havia fet res, que no havíem executat el pressupost del 2016. Ells saben, perfectament, en quin estat d'execució es troben tots els projectes.

Després de tot això, jo personalment vaig convocar tots els grups municipals a una reunió per explicar, formalment, la proposta de pressupostos que havíem elaborat. El Partit Popular va formular algunes preguntes i, les dos representants de Més Algemesí, per segona vegada, no varen obrir la boca.

La darrera oportunitat que varen tindre va ser la comissió d'Hisenda convocada sis dies abans del plenari on, per tercera vegada, el silenci fou la carta de presentació de la formació nacionalista.

Al llarg d'aquest procés, el Partit Popular ens va fer arribar una sèrie de propostes per incloure-les als pressupostos. Nosaltres accedírem a la seua petició perquè consideràrem que eren propostes sensates i perfectament assumibles. Som un govern minoritari que té l'obligació d'escoltar a tothom. I més tenint en compte que, en els temps que corren, la ciutadania exigeix pacte i diàleg a la classe política més enllà de confrontacions absurdes que no porten enlloc.

Després d'arribar a aquest acord amb el PP, Més Algemesí ens torna a llançar una greu acusació: que tant PSPV com EUPV havíem virat a la dreta. Això és tant absurd com assegurar que Compromís i ERC són de dretes per haver pactat alcaldies amb el PP o el govern de Catalunya amb Convergència i Unió. Sembla que s'oblidaren que la Sra. Calatayud, número dos de Més Algemesí, té un lloc en la Junta de Govern de la Mancomunitat gràcies al vot favorable del PP. Finalment, el mateix dia del plenari, quan ja no hi havia opció a res, Més Algemesí presentà una esmena a la totalitat dels pressupostos, és a dir, un pressupost alternatiu. Un pressupost que inverteix menys en educació, agricultura, promoció econòmica i medi ambient que el de l'equip de govern, i que centra la inversió més forta en la rajola, un model que nosaltres pretenem canviar.

Com a conclusió, els puc assegurar que estem molt contens amb els pressupostos que hem aprovat perquè, amb ells, qui guanya és la ciutadania d'Algemesí. Val a dir que posem en valor la postura col·laboradora del Partit Popular i que lamentem, profundament, l'actitud manifassera de Més Algemesí, que ven una realitat que no existeix i demostra que l'estratègia partidista dels seus dirigents té per a ells més pes que el benestar dels seus conciutadans.

Compartir el artículo

stats